×

Kultur

Redaktionen tipsar: julfilmer och julmusik

Foto: Pixabay
Vad vore julen utan stämningsfulla filmer, klingande bjällror och jullåtar i bakgrunden till julbaket? Karlstads studenttidning tipsar om de fem bästa julfilmerna och de fem mest självklara jullåtarna.

De fem bästa julfilmerna

Även i vuxen ålder känner man pirret i magen när man vaknar på julaftonsmorgonen. Man har vaknat lite för tidigt och är lite för spänd på vad man kommer att få av tomten. Karlstads studenttidning tipsar här om topp 5-lista filmer som är de bästa julfilmerna att titta på för att förstärka julkänslan.

5. Polarexpressen (2004)
Handlar om en liten kille som börjar ifrågasätta om tomten verkligen finns. På julafton anländer ett tåg som ska ta grabben till Nordpolen och hem till tomten. En snöig och mysig film, perfekt på julmorgonen.

4. Ensam hemma (1990)
Denna klassiker kräver kanske ingen större presentation. En kille glöms hemma när familjen ska resa iväg över julhelgen och tvingas barrikadera sig i huset mot inbrottstjuvar som härjar i kvarteret.
Har fått många uppföljare men den första Ensam hemma-filmen är helt klart den bästa.

3. Grinchen (2000)
Jim Carrey spelar den arga och gröna filuren Grinchen som hatar julen över allt annat. Han bestämmer sig för att förstöra julen för hela staden som han bor i. Lite sorglig, men framför allt en film man mår bra av att se.

2. Ett päron till farsa firar jul (1989)
National Lampoons julfilm om den klantiga farsan som ska fira jul med sin familj. Nästan lika rolig som den första ”Ett päron till farsa”. Får erkänna att jag i vissa lägen känner igen mig i Chevy Chase rollfigur.ö

1. Gremlins (1984)
Sist men definitivt bäst är Gremlins, berättelsen om en liten varelse som inte får bli blöt, bli matad efter klockan 12 eller utsättas för solljus. Kanske inte den självklara julfilmen men den innehåller snö och julklappar och är bara en bra film. Självklar på förstaplatsen.

Jag håller helt enkelt med Glenn Hysén i att man inte ska se på film för att gråta och bli deppig, utan för att man ska må. Så denna listan är helt enkelt filmer med jultema som man mår bra av.  God Jul och ha det gôtt! 

De fem bästa jullåtarna

Vad vore högtiden utan klingande bjällror, visor, julpsalmer och stämningsfull musik i bakgrunden till julbaket. Redaktionen har listat de fem mest självklara låtarna som många kanske nästintill lyssnas sönder varje år – men är lika älskvärda, än en gång, året efter.

5. Julen är här – Tommy Körberg och Sissel
Text: Sölve Rydell
Vad är julen utan Tommy Körbergs ljuva stämma? Låten gavs ut år 1989 tillsammans med ett gäng andra stämningsfulla jullåtar på albumet med samma namn, ”Julen är här.”

4. Stilla natt – Carola Häggkvist
Text: Joseph Mohr
En julpsalm med ett ursprung från Tyskland som spelades in i ny version av Carola Häggkvist år 1991. Alla har vi hört den – alla kan vi vara överens om den mysiga stämningen som kommer med.

3. Christmas lights – Coldplay
Text: Coldplay
Bandet Coldplay och deras musikaliska förmåga slutar aldrig att förvåna. År 2010 släpptes denna mysiga singel som är ett måste att placera på jullistan tillsammans med de gamla godingarna. Julkänsla utlovas!

2. Fairytale of New York – The Pogues
Text: Jem Finer, Shane MacGowan
En väl prisad julsång som har en given plats bland de andra låtarna. Klassisk och i sin enkelhet självklar bland alla jullåtar. Ingen jul utan ”Fairytale of New York!”

1. Auld Lang Syne – Susan Boyle
Text: Robert Burns
En gammal folkvisa från år 1788 som spelades in ny tappning av Susan Boyle år 2010. Du hör den bland annat i filmen ”Sex and the City The Movie,” under några scener som utspelar sig på nyårsafton. En mysig låt som med andra ord platsar perfekt under årets sista timmar – vid nyårsmiddagen och tolvslaget.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter