Klassiska julsmaker i ny tappning - Karlstads studenttidning
×

Klassiska julsmaker i ny tappning

Stickade tröjor, julmusik på högsta volym och snö som faller utanför fönstret – tre knep som gör julbaket extra mysig. Men det är lätt att man bakar samma sak år efter år. Därför föreslår vi i år en ny tappning på lussebullar och pepparkakor.

Foto: Vera Zethraeus

Stickade tröjor, julmusik på högsta volym och snö som faller utanför fönstret – tre knep som gör julbaket extra mysig. Men det är lätt att man bakar samma sak år efter år. Därför föreslår vi i år en ny tappning på lussebullar och pepparkakor.

Foto: Vera Zethraeus

Lussebullessnittar
200 g smör 
1 g saffran
½ citron 
2 dl socker
½ dl ljus sirap
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
1 dl russin
pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Rör smör, saffran, pressad citron, socker och sirap till en smidig smet. 

Tillsätt de torra ingredienserna, lite i taget och arbeta försiktigt ihop till en deg. Tillsätt russin och arbeta ihop degen så de blir jämnt fördelade. 

Dela degen i två delar och forma två längder på plåten. Tryck försiktigt lite på längderna med hjälp av fingrarna eller en gaffel. Platta inte ut degen helt, den kommer smälta ut i ugnen. 

Garnera med pärlsocker och grädda längderna i mitten av ugnen cirka 15 till 20 minuter, eller tills de fått lite färg på kanterna. Låt längderna svalna lite, men inte helt, innan du skär upp dem till snittkakor. 

Foto: Vera Zethraeus

Snögubbemuffins
Smörkräm:
250 g rumsvarmt smör
500 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk mjölk

Övrigt:
12 st muffins med pepparkakssmak
50 g Marsipan
Svart, gul och röd karamellfärg
12 st marshmallows

Börja med smörkrämen: Rör smöret slätt och tillsätt florsocker och vaniljsocker lite i taget. Rör tills det är helt blandat och häll i mjölken. Vispa med elvisp i cirka 5 minuter så att krämen blir fluffig.

Bred ut krämen över varje muffins. Färga cirka 1 dl av smörkrämen svart och spritsa ögon och mun på varje marshmallows. Spritsa även armar på muffinsen.  

Färga marsipanen orange med den gula och röda karamellfärgen, ta lite färg i taget. Forma till 12 små spetsiga näsor samt 36 små kulor. Sätt fast en näsa på varje marshmallow, använd lite av smörkrämen som limm.

Tryck fast en marshmallow på varje muffins. Sätt till sist dit tre små kulor, mellan armarna, som blir till knappar på varje snögubbe. 

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Ämnen
Kultur

Toppnyheter