×

Kultur

Ta en paus och upptäck Värmland

Foto: Johan Olsson
För en evig vinter vi har haft. Minusgrader och snö har varit ett återkommande koncept senaste månaderna. Men äntligen börjar våren komma. Terminen börjar att lida mot sitt slut och många studenter vid universitetet förbereder sig för att åka till sina hemstäder under sommaren. Vissa studenter kanske spenderar sin sista månad i Karlstad innan examen och nya utmaningar kallar. Men låt oss stanna upp ett tag och njuta av den tid vi har i Värmland, vare sig om du ska bo kvar eller flytta härifrån. 

Skutberget 

En solig dag är det perfekt att ta sig en tur till Skutberget. En lugn och trevlig plats där det passar perfekt med en piknick på klipporna eller på stranden. Med placering precis vid Vänern har du både fin sjöutsikt och möjlighet till att bada. Vill du göra en lite längre utflykt kan du hyra in dig på campingen som finns i området. Skutberget är ett smultronställe för många Karlstadsbor, kanske är det ditt också?

Stadsträdgården

Är det något som är fint på sommaren är det Stadsträdgården. Här finns 800 olika arter blommor, träd och buskar. Stadsträdgården kallas för ”stadens park” och är lokaliserad i stadsdelen Viken. I parken finns ett café och flera sittplatser samt ett vacker gångstråk. Parken är inte så stor så du kan se hela även om du har tidsbrist.

Inre hamn

Med gångavstånd från tåg- och busstation finns Inre hamn. Har du en kärlek för kaffe ska du inte missa att besöka Löfbergsskrapan. Räcker inte en påtår kan du boka en kaffeprovning så får du garanterat tillräckligt med koffein. Är inte kaffe något för dig finns det gott om bänkar kring hamnen. En solig dag är en av bryggorna en perfekt plats att spendera soltimmarna på.

Men Inre hamn är också en perfekt plats för de hungriga. Här finns ett fler antal superbra restauranger som både erbjuder lunch och middag. Olssons Bazar, Barbrors Brygga och Ankdammen är några favoriter. Varje onsdag hela sommaren kan du besöka Ankdammen för räkfrossa.

Sandgrundsudden

Sandgrund är väl en av de platser de flesta studenter har besökt vid det här laget. Ofta blir du introducerad för Sandgrund redan under dina första veckor i Karlstad i samband med introduktionen. Under vårens första soltimmar är det inte ovanligt att se folk vallfärda till Sandgrunds trädäck med en glass i handen. Sedan är det i princip folktätt här till första snön kommer igen. Blir du rastlös av allt solande kan du ta en paus och gå en promenad runt udden eller besöka Lars Lerins utställning.

Mariebergsskogen

På vintern tar sig många hit för att gå på julmarknad eller åka skridskor. Men det är på sommaren det sker som mest event i Mariebergsskogen. Hit kan du gå för att bada, spela minigolf, beachvolley, boule och streetbasket. Det finns kiosker, caféer och plats för picknick och grillning. Under somrarna brukar ett antal konserter arrangeras. I sommar får de besök av bland annat Nordman, Stiftelsen och GES. Och är man inte intresserad av något av detta ovanstående kanske ett besök till djuren lockar.

Värmskogs café 

Vill du ta dig en bit utanför Karlstad och se den värmländska naturen? Ta en dagstur till Värmskog. Skippa matsäcken och besök Värmskogs café. Här säljs cirka 25 000 kg räkor varje sommar. Är du riktig hungrig eller bara vill ha en bra Instagram-bild då rekommenderar vi att du provar XL-räksmörgås. Men gillar du inte räkor finns annat att erbjuda. Passa på att hyra en kajak och ta en tur på sjön Värmeln.

Sunne 

Tanka bilen och besök Sunne. Ska du hinna med allt i Sunne behöver du betydligt mer än en dag. Har du inte mer än en dag får du välja ut en eller två favoriter och så får du helt enkelt göra ett återbesök. Drygt en mil norr om Sunne ligger restauranger Diner 45. Här serveras burgare och shakes på ett amerikanskt vis i en äkta 50-talsmiljö. I Sunne hittar du också ett av Nordens största spa, Selma spa, som är Sveriges första spahotell och här kan du både slappna av och träna. Hotellet har 184 rum med en sjöutsikt över Fryken. Eller så kan du besöka Ulvsby Herrgård med fin miljö och möjlighet för övernattning. Men endast ett besök på restaurangen går också bra. Får du inte nog av Värmlands natur kan du klättra upp 343 meter över havet för en fin utsikt över Fryksdalen. På toppen av Tossebergsklätten finns både café och utsiktstorn.

Klarälvsbanan

Har du inte en redan en cykel – skaffa en. Ta med ett gäng vänner, packa matsäck och cykla Klarälvsbanan. Banan är en asfalterad bilfri väg på nio mil som sträcker sig mellan Karlstad och Hagfors. Har du inte cykel kan du också gå. Men då får du räkna med rätt så mycket längre tid att lägga på din utflykt… 😉 Regler för Klarälvsbanan hittar du på klaralvsbanan.se.

Bomstad 

Sedan finns ju Bomstadbaden. Här kan du campa och hyra stuga. Bomstadbaden erbjuder både relaxavdelning, fiskeutflykt i Vänern, skärgårdsupplevelser, beachvolley, minigolf och en hel del andra aktiviteter. Under sommaren är Bomstad kök och bar öppet för de hungriga. Vill du ha en heldag av midsommarfirande bjuder Bomstadbaden in att fira med dem och då börjar firandet från klockan 14 och framåt.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter