×

Kultur

Upptäck din nya hemstad Karlstad

Foto: Ola Håkansson
Är du numera Karlstadsbo? Grattis! Som ny student i Karlstad kan det vara svårt att navigera sig i solstaden och känna till utbudet som finns. Därför har vi samlat ihop en liten guide på saker du kan göra och bör ha gjort under din tid som student i Karlstad.

Mötesplatser
Ett av Karlstads guldkorn är närheten till naturen och sådana platser finns det gott om i staden. Oavsett om du vill röra på dig eller bara hänga med polarna finns det flera alternativ att välja mellan.

Sandgrundsudden – Ligger i centralt läge med en fantastisk vy över Klarälven. Här ligger bland annat Värmlands Museum och Museiparken som erbjuder mycket mark och mysiga sittplatser. För den badsugna finns det även en mindre sandstrand. Ta en glass i solskenet med dina vänner och slå er ner i den mysiga trädgårdsmiljön. Livskvalité deluxe!

Gubbholmen – Är du sugen på att träna utomhus eller ha picknick med närhet till både vatten och skog är Gubbholmen platsen för dig. Här finns ett välutrustat utomhusgym och ett motionsspår på en kilometer, som sträcker sig runt området. För dig som vill varva ner; varför inte styra ihop lugnare aktiviteter som picknicks med vännerna? Perfekt om man vill komma bort från stadsmyllret en eftermiddag.

Mariebergsskogen – Inställd föreläsning och inget att göra? Samla ihop ett gäng och utforska Karlstads stadspark i Mariebergsskogen. Här finns det olika utställningar och evenemang med mysiga kaféer när hungern kickar in. Med tio minuters avstånd från Stora torget kan du klappa på djuren i Lillskogen och njuta av Värmlandsnaturen. Under de kallare månaderna öppnas isbanan och för ynka trettio spänn kan du och ditt sällskap åka skridskor mitt i ett vinterparadis.

Aktivitetsställen
Att blanda nytta med nöje under studietiden är viktigt för att finna balans i tillvaron. Gör det till en vana att varva studierna med roliga happenings. Då får du garanterat ett lyckat och rikt studentliv samtidigt som du alltid har något att se fram emot.

Tables – Har du tentapluggat hela dagen? Belöna dig själv genom att ta med dina vänner och utmana dem på en biljardmatch eller en omgång pingis en vardagskväll. Sportbaren erbjuder en skön atmosfär med goda burgare och dryck – allt för att garantera en välförtjänad toppenkväll. Följ bargatans slut och sväng sedan till höger.

O’learys – Är du sportintresserad? Då är det hit du ska! Här finner du den där speciella stämningen, mycket tack vare Boston-andan som genomsyrar inredningen och atmosfären. Sjunk ner i de gröna sofforna, knäpp en kall och kolla på när ditt favoritlag spelar. Med tv-skärmar på alla väggar, som visar olika matcher, och en läktare med storbildskärm får du den ultimata matchupplevelsen. Omtyckt meny med många valmöjligheter för rimliga priser. What’s not to like?

Harry’s – Visst vore det toppen om man kunde äta en måltid och gå på bio för under 200-lappen? Harry’s “dinner and a movie” gör det möjligt! Konceptet innebär att man får en rätt och en biobiljett för sammanlagt 199 kronor. Erbjudandet gäller tisdag-torsdag och är super om du vill lyxa till din studentvardag. Kan det bli bättre?

Nöjesfabriken – Med artister som Seinabo Sey, Icona Pop, Snoop Dogg och Deportees har Nöjesfabriken tagit emot artister från alla möjliga genrer. Events, livemusik och andra happenings är fabrikens specialitet. Som medlem i studentkåren får du möjlighet att köpa biljetter till spelningar till ett rimligt studentpris. På så sätt kan du unna dig själv samtidigt som du kan hålla dig inom din tajta budget.

Uteställen/studentpubar
Som student blir det vanligtvis en hel del festande. Ska du gå ut och fira att tentan är gjord eller kanske bara vill släppa loss på dansgolvet och umgås med polarna? Då är dessa ställen något som rekommenderas starkt:

Koriander – Känt i Karlstad för sina studenttorsdagar. Både åldersgränsen och pris på inträde sänks denna veckodag för studenternas skull. Här är stämningen alltid på topp och du lär garanterat möta nya vänner. Det är de sena torsdagarna på Koriander som en Karlstadsstudent bär med sig i minnet i äldre dar!

Nöjesfabriken – En nattklubb där det alltid är något på gång. Är du en person som älskar att dansa? Då finns ett flertal dansgolv för dig. Föredrar du att chilla med en kall bira finns en väldigt stor inbjudande innergård för dig och ditt sällskap. Möjligheterna är många och du lär garanterat få en hejdundrande bra kväll. Du finner alltid nöje på Nöjes.

C.A.P.S (Campus allmänna pub och samlingsplats) – Vill du bara vistas med studenter och ta ett par glas eller käka för en billig peng? Då är det Duettgatan 2 som du ska ta dig till. C.A.P.S är en studentbar som ligger på Campus och som ofta håller i olika typer av aktiviteter. Det kan vara alltifrån beerpong till soft häng med Fifa-spelande.

Bunkern – Även detta är en studentpub som är väldigt snäll mot din plånbok. Med gångavstånd från universitetet kan du spendera en kväll på Bunkern. Här erbjuds god mat, drycker och spel i olika former. Har du inte gjort ett besök på Bunkern under din studietid så har du inte fulländat ditt liv som Karlstadstudent!

Trevliga pluggcaféer
Ibland kan det vara skönt med miljöomväxling vid pluggandet. Nedan nämns ett urval av våra mest omtyckta pluggcaféer. Gör ett besök så ska du se att det både förgyller läsningen och väcker en ny inre motivation.

Sandys – På Tingvallagatan, strax bredvid Stora torget finner du detta inbjudande café med ett freshfood koncept. Här kan du både plocka ihop din egen sallad och hitta fräscha smoothies för att hålla upp ditt plugghumör. Med många sittplatser, en mysig inredning och fritt wifi har du en skön studiemiljö – allt för att underlätta din pluggsession.

Espresso house – En väl etablerad cafékedja i Sverige som aldrig sviker. Med ditt mecenatkort får du 10% rabatt vid inhouse köp och 20% rabatt vid take away. Valmöjligheterna på menyn är många och kaffet som är studentens bästa vän gör dig aldrig besviken här. Espresso house ger dig helt enkelt feeling till att plugga.

Waynes – Att vara ekonomisk är a och o som student. Därför har du även här rätt till 10% rabatterat vid inhouse och 20% vid take away. Ta med dig pluggböckerna hit, utnyttja fritt wifi och unna dig något gott från menyn så lär pluggandet gå finemang! I Karlstad finns Waynes både vid Stora torget och Mitt i city gallerian, take your pick.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter