×

Nyheter

Årets alumn – flerfaldigt prisad livskämpe

Foto:

– Jag har ett kreativt huvud som gör att jag jobbar med psykisk livräddning på ett annat sätt än det traditionella. Hon kallar sig suicidpreventionsaktivist, vunnit guld för appen Lumeno, en digital följeslagare i livet, och tog själv examen på Karlstads Universitet 2008. Marie Niljung fick utmärkelsen Årets alumn 2021 och mottog priset under examenshögtiden som arrangerades fredag den 19 november.

Karlstad Studenttidning träffar Marie Niljung över en lunch på universitetet. Dagen är fullspäckad med pressträffar, fotograferingar och utmärkelsen som sker i samband med examenshögtiden för lärar- och socionomstudenter.

Marie är snart 48 år och bor i Kil tillsammans med sin man och ett av deras två barn, äldste sonen bor numera i Stockholm. Hon uppskattar att yoga och träna, umgås med sina nära och läsa böcker. Extra mycket tycker hon om människor som vill göra världen bättre.

Foto: Iselin Sundberg

2008 tog hon själv examen som personalvetare och minns specifikt uppropsdagen 2005 då den ettåriga sonen följde med. Studietiden var överraskande enkel och med sig fick hon vänner för livet.

Efter studierna arbetade hon som personlig handläggare på Försäkringskassan, sedan som HR-konsult på olika kommuner samt på Region Värmland. Under åren 2014-2018 var hon volontär och senare anställd på Suicide Zero. 2018 var hon redo för något annat och sa upp sig från Arvika kommun och startade Niljung, där hon bland annat arbetar som föreläsare, författare och HR-konsult. 2020 startades Livskämpar AB. Maries livsmission är att förändra attityden kring psykisk ohälsa och rädda liv. Hon ser det som sin skyldighet att sprida kunskap om att vi alla kan göra skillnad.

–  Jag brukar säga att jag jobbar med psykisk livräddning och hållbar hälsa, berättar Marie.

Hon har förlorat båda sina föräldrar i vad hon kallar psykologiska olycksfall, och menar att begreppet tar bort skulden för den som dog och de som blev kvar.

 – Ingen väljer att ta sitt liv, man väljer inte heller sin sjukdom, säger Marie.

En digital följeslagare

Lumeno är den app Marie har skapat tillsammans med innovationsbyrån Sticky Beat och är baserad på boken ”Handbok för Livskämpar”, skriven av författarna och överlevarna Susanne Tell och Filippa Gagnér Jenneteg tillsammans med professor Jan Beskow. Appen nominerades i Svenska Designpriset, kategorin ”Digital – App”, och vann första pris med motivering:

För att den får något tungt att kännas lättare, med lekfulla gradienter och organiska former”

– Guldpriset vann jag på mammas årsdag och dagen efter pappas årsdag får jag utmärkelsen Årets Alumn, märkligt! berättar hon. Appen är främst riktad till unga men passar alla åldrar, även som stöd till den som är anhörig. Till en början var Lumeno tänkt som en suicidprevention-app men visade sig snabbt bli en ”livsapp”. Hittills har den positiva feedbacken varit stor och hjälpt många, det är det viktigaste menar Marie.

Lumenos framtid

Med sikte på framtiden önskar Marie att varenda människa ska känna till Lumeno, att det ska vara ett självklart verktyg för den psykiska hälsan och en hjälp till alla människor. En framtida önskan är också att vidareutveckla en app lik Lumeno som ska hjälpa arbetsgivare att se tecken, agera och göra det på rätt sätt.

– Vi måste höja lägstanivån kring kunskapen om suicidprevention i Sverige, säger Marie.

Enligt kau.se utses Årets alumn varje år vid Karlstads universitet. De är personer som studerat vid Karlstads universitet, och gett bevis på integritet i sitt valda yrke: att ha vågat utmana det etablerade och utforskat det okända inom sitt arbetsfält.

”För sitt långa engagemang och enastående arbete för att sätta psykisk ohälsa i första rummet och förhindra psykologiska olycksfall, samt för sin innovationskraft i kampen för att rädda liv, har Karlstads Universitet beslutat att till Årets alumn 2021 utse Marie Niljung.”

Foto: Iselin Sundberg

Maries tips till dig som anhörig till någon med psykisk ohälsa

–          Fundera över hur du själv skulle vilja bli bemött.

–          Lyssna! Kom inte med massa lösningar.

–          Våga fråga – det är tystnaden som dödar.

– Mantrat “våga fråga, våga lyssna, våga agera” är bra att ha med sig, oavsett ämne.

Marie tipsar om studietiden

–          Acceptera att du inte kan allt, det ska vara kaos i början av en kurs.

–          Var disciplinerad!

–          Ta chansen att få en mentor om du erbjuds en och bygg nätverk.

–          Festa lagom, ha roligt och ge fan i droger!

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter