×

Nyheter

Brist på svenska jordgubbar till midsommar

Foto: Pixabay
Det varma vädret i maj gjorde att året jordgubbar kom rekordtidigt. Men till midsommar är jordgubbarna i stället en bristvara.

– Det gäller att ställa klockan på midsommarafton för att få tag på sina svenska jordgubbar, annars kan man bli utan, säger bärrådgivaren Magnus Engstedt.

Under midsommarveckan konsumeras omkring 15 procent av hela årsproduktionen av svenska jordgubbar. Den tidiga värmen har gjort att de jordgubbar som planerats till midsommar tog slut redan under maj månad.

– Det har plockats mycket stora mängder från fälten redan. De stora kvantiteterna kommer från södra Sverige och där är jordgubbarna som planerats till midsommar slut, berättar Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet till Dagens Nyheter.

Produktionen av jordgubbar har för många jordgubbsodlare varit planerad mellan maj och mitten av augusti. Men eftersom den stora konsumtionen av jordgubbar sker just kring midsommarveckan planeras odlingen så att stora mängder jordgubbar ska kunna skördas under veckan.

Eftersom stora mängder redan plockats under maj månad har förhoppningen varit att jordgubbarna som planerats till efter midsommar nu skulle vara redo. Dock har vädret slagit om och tillväxten saktats ner för jordgubbarna som planerats till slutet av juli.

– Det finns mycket mindre bär att plocka nu för de stora producenterna i landet.

I stället får många räkna med utländska jordgubbar till midsommarhelgen.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter