×

Nyheter

Byggstarten för 259 nya studentbostäder försenas

Foto: Illustration: Mondo Akitekter/Lecab fastigheter

De 259 studentbostäderna intill Universitetstorget skulle stå klara för inflyttning höstterminen 2021.

Nu försenas byggstarten i minst ett år efter att detaljplanen överklagats två gånger.

I april i år sade stadsbyggnadsnämnden i Karlstads kommun ja till planen som gör det möjligt att bygga två byggnader, den ena på 13 våningar och den andra på sju våningar, alldeles intill Universitetstorget, på andra sidan Sommargatan.

Planen var från början bygget skulle påbörjas under hösten 2019, men först efter årsskiftet kommer exploatören Lecab fastigheter att projektera bygget.

Detta sedan detaljplanen för området överklagats till såväl mark- och miljödomstolen som mark- och miljööverdomstolen. Överklagandet resulterade dock inte till några förändringar i detaljplanen och den 19 november i år vann planen laga kraft, där byggstarten är beräknad till sommaren 2020.

– Det var vi aldrig oroliga för. Det enda som hänt är att vi tappat tid. Det är lite trist, säger Johan Svedlund, vd för Lecab fastigheter, till Värmlands Folkblad.

Totalt blir det 259 studentbostäder i de två fastigheterna, som kommer att vara förenade med en portal i bottenplan. Bostäderna kommer att variera från 20 till 37 kvadratmeter.

På fastighetens översta våning planerar Lecab fastigheter en gemensamhetslokal med extra kök, gym, takterass och studierum. På bottenplan planeras kommersiella ytor, däribland en restaurang.

Lecab fastigheter förvaltar sedan tidigare 248 lägenheter på Forrest Hill och tar under sensommaren nästa år över de 116 lägenheterna i höghusen intill Studenternas hus från KBAB. Enligt Värmlands Folkblad kommer lägenheterna i de två höghusen att renoveras löpande under nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter