×

Nyheter

Coronaeffekt hos CSN när fler väljer att plugga

Foto: Pressbild CSN

Antalet studerande med studiemedel kan öka med över 100 000 studerande i höst.

Det visar preliminära siffror från Centrala studiestödsnämnden inför höstterminen.

Antalet sökande till höstens utbildningar har i kölvattnet av coronakrisen ökat markant på flera av landets lärosäten.

På Karlstads universitet noterade man efter att sökperioden till höstens utbildningar stängde i mitten av april en ökning motsvarande 23 procent jämfört med tidigare år, något som Karlstads studenttidning har berättat tidigare.

Samtidigt som fler har sökt en utbildning, väntas fler studerande ta studiemedel. Sveriges Radio rapporterar på onsdagen att 550 000 studerande väntas på studiemedel i höst, vilket är en ökning med 100 000 studerande jämfört med hösten 2019.

– Det här är absolut en coronaeffekt hos CSN. Det är ett nytt rekord, säger Kristina Ericson, avdelningschef vid myndigheten, till Sveriges Radio.

CSN bedömer att den ökade arbetslösheten i kölvattnet av coronakrisen väntas ge närmare 40 000 fler studerande i höst, och ytterligare 60 000 studerande till följd av det tillfälligt slopade fribeloppet.

Framdeles väntar CSN med att behöva handlägga ärenden där studenter vars utbildningar dragit ut på tiden till följd av distansundervisningen ansöker om mer studiemedel.

Samtidigt räknar CSN med att många studenter kommer att påverkas negativt av den rådande situationen med fler kompletteringar till CSN som följd.

– Det gör att vi behöver begära in fler kompletteringar från de studerande för att kunna bevilja nya studiemedel till hösten. Det kommer att ta mer tid för oss, de studerande och skolorna, säger Kristina Ericson, avdelningschef hos CSN, i ett pressmeddelande.

Till följd av de aktuella reserestriktionerna räknar CSN med att antalet utlandsstuderande kommer att minska med närmare 7 000 färre studerande som reser till andra länder för att studera, vilket är en minskning med närmare 25 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter