×

Nyheter

Färre antagna till höstens utbildningar

Foto:
Datum att hålla koll på
  • 22 juli – sista svarsdag för sökande som antagits i första urvalet höstterminen 2022.
  • 28 juli – andra urvalet höstterminen 2022. Reserverna får besked om de kommer in.
  • Handläggningstiden för ansökan om studiemedel är cirka 2 veckor, enligt CSN.se.

Under tisdagen fick 16 032 personer besked om att de antagits till studier på Karlstads universitet. Det är en blygsam minskning med 1,4 procent jämfört med antagningssiffrorna under pandemin.

– Jag ser fram emot en höst med många studenter på våra utbildningar och campus, säger Johan Sterte, rektor på Karlstads universitet.

De tidigare populära programmen visar sig fortsatt attraktiva. Till juristprogrammet antogs 200 personer med 2011 reserver. Även psykologprogrammet hade en stor andel sökande där 45 antagits och 1362 personer står som reserver. Civilingenjörsprogrammet med dess olika inriktningar fortsätter vara populärt, 277 personer har antagits till höstterminen. Inför höstterminen startar även universitetet ett nytt program – kompletterande pedagogisk utbildning ämneslärare. Till utbildningen har man antagit 39 personer.

– Det är bra att vi fortsätter anta många studenter till våra samhällsviktiga utbildningar, säger Johan Sterte.

Färre sökande i hela landet

I Sverige har drygt 294 000 sökande erbjudits utbildningsplats i första urvalet till höstens högskoleutbildningar. Detta är en lägre siffra jämfört med förra hösten, en minskning med 4,7 procent.

Antalet sökande till distansutbildningar har däremot ökat sedan innan pandemin.

– Distansutbildningar är fortsatt populära. Jämfört med hur det såg ut före pandemin hade vi runt 30 000 fler sökande till höstens distansutbildning, en ökning med över 16 procent, säger Andreas Sandberg, t.f. avdelningschef vid UHR.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter