×

Nyheter

Higher ambition – Programmet som ger möjligheter

Foto: Higher Ambition Program

Nu är ansökan öppen till Higher Ambition Program – ett graduate traineeprogram för nyexaminerade studenter som har högre ambitioner. Här får du möjligheten att bli framtidens ledare eller göra en snabbare karriär som specialist inom ditt kompetensområde, och en unik start på din karriär. Maja Hedin som är projektledare på Higher Ambition Program berättar om arbetet och syftet med traineeprogrammet, men även hur man sticker ut i mängden med sin  ansökan.

Higher Ambition Program är ett graduate traineeprogram för de som har högre ambitioner. För att kunna ha möjlighet att söka till programmet ska du ha tagit din examen, minst en kandidatexamen.

I traineeprogrammet får du som en trainee under ett år, arbeta heltid på ett av programmets organisation eller företag. Man anställs tillsvidare, vilket betyder att man efter traineeåret fortsätter arbeta i samma företag eller organisation där man varit trainee. Som trainee får du även en modern ledarutbildning och en möjlighet att utvecklas tillsammans medde andra som går programmet. Som en graduate trainee kommer du erbjudas en unik start på din karriär, där du både får professionell och personlig utveckling. Det finns mellan 20–25 traineeplatser inom olika kompetensområden som erbjuds på 15-20 organisationer och företag. Här får du din chans att starta din karriär på ett unikt sätt!

– Det är en kickstart på din karriär! Som trainee i Higher Ambition Program får du inte bara ett fast heltidsjobb utan även en utbildning i modernt ledarskap. Dessutom gör man ofta som trainee karriär lite snabbare än en ”vanlig” anställd. Säger Maja Hedin, projektledare på Higher Ambition.

2017 utforskades idén om att ett graduate traineeprogram som detta kunde stärka arbetsmarknadsregioner utanför storstäderna. Grundarna till Higher Ambition Program, Effect Management, pratade då med många olika arbetsgivare för att identifiera vilka utmaningar som fanns inom kompetensförsörjningsområdet. Syftet med Higher Ambition Program är att skapa bättre möjligheter för ambitiösa, duktiga studenter att få jobb och starta sin karriär i Värmland, Dalarna och Gävleborg. Detta i stället för att de ska söka sig till storstäderna och andra traineeprogram hos  större arbetsgivare, men finns även till för att ”locka tillbaka” studenter från andra universitetet och högskolor.

– På Effect Managament har vi sedan många år arbetat med trainee- och talangutveckling för många organisationer,   bland annat Siemens, Löfbergs och andra. Intresset för att kunna erbjuda traineeplatser var stort men inga hade förutsättningar att skapa enskilda attraktiva traineeprogram. Så 2018 var vi i gång med inte bara en utan två grupper! Berättar Maja Hedin.

Higher Ambition Program erbjuder ett unikt upplägg där de samlar flera olika företag och organisationer, både i privat och offentlig sektor. Där varje arbetsgivare anställer en eller flera traineer. Därmed finns det ett brett utbud av tjänster hos de olika arbetsgivare. I år är bland annat NWT Media, Karlstad Kommun, Region Värmland, KPMG, Artic paperoch Rottneros med i Higher Ambition Program. 

Traineeprogrammet finns för närvarande här i Värmland, Dalarna och Gävleborg, men enligt Maja Hedin är det ett mål att finnas i hela Sverige inom en snar framtid. Vidare säger hon att det alltid är ett högt tryck med ansökningar och att det finns ett stort intresse för tjänsterna.  På kort tid har Higher Ambition Program blivit Sveriges största traineeprogram och även ett av de mer attraktiva.

– Det är helt avgörande att vi inte bara lyckas behålla våra talanger utan också attrahera hit dem. En inte helt väntadeffekt av Higher Ambition Program är att vi idag har många traineer som sökt sig hit och alla spännande tjänster utan att tidigare ha en koppling till Värmland. Det ger ju inte bara effekt för organisationerna utan även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Säger Maja Hedin.

Hur är responsen för programmet?

Responsen har varit och är väldigt bra och positiv, både från sökande, studenter, arbetsgivare i regionerna och samarbetspartners. Det är otroligt roligt! Våra arbetsgivare använder detta som en central del i sitt arbete med arbetsgivarvarumärket.

Vad är det som gör en ansökan speciell och sticker ut i mängden?

Det sticker alltid ut lite extra om man varit engagerad i ett eller flera spännande projekt, särskilt inom något perspektiv av hållbarhet, har internationell erfarenhet, presterat inom exempelvis idrott eller kultur – heltenkelt varit engagerad utanför studierna!

Vart ser ni er om 5–10 år?

Vårt mål är att inom tio år från det vi startade rankas som ett av Sveriges 10 bästa traineeprogramenligt Traineeguiden.se. Om 5 år finns vi i minst 3 regioner till!

Ansökan är öppen till och med 13 mars 2022. För att ansöka eller få mer information besök Higher Ambitions hemsida;https://higherambition.se

Texten är uppdaterad

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter