×

Nyheter

Hotade universitet – misstänkt anhållen

Foto: Linköpings universitet
På fredagen utrymdes Linköpings universitet sedan ett hot riktats mot lärosätet. Under fredagskvällen anhölls en person i 25-årsåldern misstänkt för grovt olaga hot samt vapenbrott.

Det var på fredagseftermiddagen som ledningen på Linköpings universitet valde att utrymma samtliga delar av lärosätets lokaler på Campus Valla i Linköping. Det sedan ett hot riktats mot lärosätet i sociala medier och sedan affischer satts upp på området, hänvisandes till ett konto där hoten uttrycks.

På fredagskvällen anhölls en person i 25-årsåldern skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för grovt olaga hot mot grupp samt vapenbrott. Personen ska enligt TT inte vara känd av polisen sedan tidigare.

– Efter ett kortare inledande förhör under gårdagen fortsätter nu förhören med den misstänkte tillsammans med hans försvarare under helgen. Den misstänkte förnekar brott. Det som händer härnäst i utredningen är att det ska genomföras undersökningar av de beslag som gjorts. Även andra sedvanliga förundersökningsåtgärder såsom kartläggning av den misstänkte och hans förehavanden den senaste tiden kommer att vidtas, berättar chefsåklagare Eva Nemec Nordh vid Åklagarkammaren i Linköping i ett pressmeddelande.

Enligt Eva Nemec Nordh finns inget som i dagsläget tyder på att ytterligare personer ska vara inblandade förutom den person i 25-årsåldern som anhölls på fredagen.

– Den enda misstänkte gärningsmannen i ärendet är den person som anhölls i går och som sedan dess finns i polisens förvar. Vår bedömning är att det inte föreligger någon fara för allmänheten, säger hon.

På lördagen återupptogs verksamheten vid Linköpings universitet igen och lokalerna på campusområdet Vala öppnade igen.

– Vi gör bedömningen att det inte längre föreligger ett hot. Med tanke på det som hänt i världen och i vår närmaste omgivning tog vi hotet på allvar och valde att stänga ner och aktivera vår krisledning, säger Kent Waltersson i ett uttalande på Linköpings universitets hemsida.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter