×

Nyheter

Ingvar Kamprad död

Ikeas grundare och en av Sveriges största entreprenörer har gått ur tiden. Ingvar Kamprad avled under lördagen efter en kort tids sjukdom, meddelar Ikea. Ingar Kamprad blev 91 år gammal.
Ingvar Kamprad

Föddes 1926 i Småland.

Grundade som 17-åring möbelföretaget IKEA som fick namnet efter Ingvar Kamprad själv och hans hemort: Ingvar Kamprad, Elmtaryd, Agunnaryd.

Ingvar Kamprad var gift två gånger. Han skilde sig från sin första fru, Kerstin, 1961. De hade en adopterad dotter.

196 gifte Kamprad om sig med Margaretha. De fick tre söner som alla kom att arbeta inom Ikea. I över 30 år bodde familjen utanför Lausanne i Schweiz.

2011 blev Ingvar Kamprad änkling. Två år senare flyttade han hem till Småland, till en gård i sina gamla hemtrakter.

In i det sista var han delaktig i Ikea, varav de sista åren som senior rådgivare.

Ingvar Kamprad blev 91 år.

Ikeas grundare Ingvar Kamprad har avlidit, bekräftar Ikea Sverige för flera medier.

På Twitter skriver Ikea Sverige:

”Ingvar Kamprad har i stillhet somnat in i sitt hem i Småland. Han föddes 1926 i Småland och redan som 17-åring grundade han IKEA. Ingvar kommer att vara mycket saknad och varmt ihågkommen av sin familj och av IKEA-medarbetare över hela världen.”

Kamprad startade möbelföretaget Ikea 1943 i Småland. Möbeljätten växte och blev med åren en miljardindustri som expanderade globalt. Samtidigt blev Kamprad en av världens rikaste personer.

”Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid att minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre”, säger Ikeas vd Torbjörn Lööf i ett pressmeddelande.

– Jag fick möjligheten att jobba som assistent till Ingvar mellan 1999 och 2002 och kom honom lite närmare. Jag har många fina minnen, men framför allt att han var en genuin entreprenör, genuin person som levde enkelt och en person som konstant intresserade sig för framtiden och vad som kan bli bättre, säger Ikeas vd och koncernchef Jesper Brodin till TT om Ingvar Kamprads bortgång.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter