×

Nyheter

Jakten efter universitetets bästa lärare är i full gång – studentkåren: ”Fortsätt skicka in nomineringar”

Foto: Isabelle Karlsson

I början av 2024 utser Karlstad Studentkår vem som är den bästa läraren på  Karlstads universitet utifrån studenternas nomineringar. Hittills har intresset varit högt, vilket studentkåren hoppas fortsätter fram tills den 31 december då nomineringen stänger. 

– Det är viktigt att nominera så att man faktiskt uppmärksammar den bästa pedagogen, säger Moa Andersen, utbildningspolitiskt ansvarig på studentkåren. 

Nomineringen för Bästa Lärare 2023 är nu öppen, vilket studentkåren hoppas att studenterna ser som en möjlighet att ge tillbaka till sina favoritpedagoger. 

– Utmärkelsen är studenternas egna pris för god pedagogik i klassrummet. Sedan 2010 har priset delats ut vartannat år, men på senare år har Bästa Lärare delats ut årligen, säger Moa Andersen som leder bedömargruppen.

Jakten efter den bästa läraren har hittills engagerat många studenter. 

– Det rullar in nomineringar med en väldig hastighet, så nu har vi över 70 nomineringar vilket är väldigt roligt, säger Moa Andersen.

”Ceremoni i Gläntan”

Fram tills sista nomineringsdag, den 31 december, hoppas studentkåren att ännu fler tar möjligheten att skicka in en nominering till Bästa Lärare på deras hemsida, tillsammans med en motiveringstext.

– Där kan man även se vad vi har för olika kriterier när vi bedömer. Bland annat utgår vi i bedömningen från att läraren visar god pedagogisk kompetens, är lyhörd, väcker intresse inom området, engagerar studenterna och uppmuntrar till att utveckla kritiskt tänkande. 

Efter nyår kommer sammanställningen av alla nomineringar att sätta igång.

Moa Andersen tar emot ansökningar till bedömargruppen.

– De som vi då upptäcker har skrivit lite för kort motivering kommer jag kontakta och efterfråga en lite längre beskrivning. Därefter kommer vi sammanställa allt och se hur väl nomineringarna stämmer överens med kriterierna, säger hon och fortsätter:

– Just nu är vi tre stycken i bedömargruppen, men det finns plats för fler studenter att vara  med också. Vid intresse är det bara att höra av sig till min mejl utbildning@karlstadstudentkar.se.

Varför är det viktigt för er i studentkåren att uppmärksamma lärare på det här sättet? 

– Det är väl dels för att det ger ett incitament till de som undervisar, att faktiskt vara bra  pedagoger, men att man också ser på det som något som gynnar studenterna och ger dem ett  mervärde. Priset kan nog även inspirera andra pedagoger att vilja bli nominerade nästa år,  vilket i sin tur förhöjer kvaliteten på utbildningarna. 

Läraren som vinner Bästa Lärare 2023 kommer få ett diplom under en ceremoni i Gläntan.  

– Tanken är väl nu att vi då kommer bjuda på någon dryck eller liknande, så att det blir lite  festligt. Alla är välkomna, men vi kommer att gå ut med ett exakt datum i våra kanaler längre fram.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter