×

Kultur, Nyheter

Kärleksprofessorn om att hitta kärlek i dagens dejtingkultur: “Lägg ner spelen”

Foto: Emil Franzén

Emma Engdahl, sociologiprofessor vid Karlstads universitet och aktuell i SVT:s nya serie Bästa dejten, är expert på kärlek. 

Hennes drivkraft är att hjälpa människor att bli bättre på dejting – något som många finner svårt i dag. Inte minst unga.

– Man ska verka så cool och kylig i vår tid, man får inte verka klängig eller behövande, säger hon.

Kärleksmarknaden i dagens samhälle ser inte ut som den gjorde tidigare. Dejtingappar skapar en illusion om att det finns oändligt många potentiella partners för oss där ute, vilket i sin tur leder till att vi blir allt mer försiktiga när det kommer till att inleda relationer.

Det menar KAU:s egna kärleksprofessor Emma Engdahl som just nu syns i SVT-programmet Bästa dejten.

Uppdraget? Att få deltagarna att förstå sina invanda relationsmönster och inspirera till nya, effektivare, sätt att dejta på.

Vänta inte – kör bara

Ett vanligt problem som Emma Engdahl bland annat trycker på, under sitt möte med studenttidningen, är den ständiga väntan på självförverkligande.

– Det är så mycket vi vill göra innan vi är redo att binda oss. Man ska hinna utbilda sig, resa jorden runt, jobba på sin drömarbetsplats och dessutom hitta sig själv. Eventuellt då är man redo att släppa in någon, säger hon och fortsätter:

“Vi tror att vi är redo för att skaffa en partner först när vi förverkligat oss själva.”

– Sanningen är att vi aldrig blir färdiga med vårt självförverkligande eftersom våra svar på vem vi vill vara och hur vi vill leva våra liv ändras över tid.

Teorin om att först hitta sig själv innan man söker den stora kärleken tycks alltså, enligt kärleksprofessorn, inte vara helt sann.

– Det är också fint att hitta någon som man kan växa tillsammans med, säger hon.

När ett beslut väl har tagits om att våga söka sig ut i dejtingdjungeln och öppna upp sitt hjärta för någon kan tveksamheter fortsätta att dyka upp.

Emma Engdahl är övertygad om att det finns hopp om kärleken för dagens unga.

Då är kommunikation nyckeln, berättar kärleksprofessorn.

– Var ärlig från start med vad du söker. Detta kommer leda till att du kanske inte längre får hundratals matchningar, men det spelar ingen roll när du väl hittar någon som är rätt för dig. 

Hur är man ärlig?

– Man måste vara rätt modig för att våga visa sig som den man är. Lägg ner spelen, det är bara ointressant, men självklart också rätt jobbigt eftersom det gör en “naken” och sårbar.

“Du behöver inte tusen personer som vill ha dig, du behöver endast en person som vill ha dig för den du är.”

När ens egna kort väl ligger på bordet är det en fördel att också förstå den andras.

– Läs av kroppsliga signaler. Om din dejt till exempel sitter med kroppen vänd mot dig eller om tåspetsarna pekar mot varandra, är det ett gott tecken på att din dejt är intresserad av dig. Att det finns ett fokus på dig eller att man pillar i håret är även en identifikation på att din dejt tycker om dig, säger hon och fortsätter:

– När din dejt börjar spegla dig genom att röra sig på samma sätt, eller gör samma saker som du, är det ett gott tecken. Även nervositet tyder på att personen finner dig intressant.

Varför det?

– Det indikerar att det finns mycket som står på spel. Utöver nervositet är följdfrågor och att man skrattar tillsammans något att lägga märke till.

Dags för dejt

När dagen för dejt är kommen kan det kännas pirrigt och nervöst. Här gäller det att ta till några knep för att göra upplevelsen aningen mindre plågsam. 

– Gör dig i ordning innan du ska träffa din dejt, men när du väl är framme, strunta då i hur du ser ut. Det är bara avtändande om du tänker på ditt utseende under dejtens gång. Uppmärksamma den som sitter framför dig oavsett vad du tycker om personen. Ge din dejt en chans och bjud på dig själv. Lämna shoppinglistan hemma.

Shoppinglista, vad menar du med det?

– Försök tänka bort dina tidigare erfarenheter av kärlek och vad du egentligen söker. Kärlek är en kreativ upptäckt och du vet inte vad du gillar förrän du möter någon som överträffar dina förväntningar. Fokusera på det som du upplever är positivt med den andra. 

Ett vinnande koncept kan också vara att överraska dejten.

– Gör något med din dejt som är spännande. Det blir till ett överraskningsmoment. Exempel på detta är att beställa in mat eller dryck till varandra utan att dejten i fråga vet vad du beställer, eller gå på tivoli. Detta gör att du associerar “igångkickandet” med personen du är på dejt med.

Slutligen behöver dejten avrundas vid den perfekta tidpunkten. Hellre för kort än lång, tipsar kärleksprofessorn:

– Det är viktigt att första dejten inte blir för lång. Gå när det fortfarande finns samtalsämnen kvar att prata om. Det är härligt att längta och drömma efter nästa träff! 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter