×

Nyheter

Karlstad Studentkår uppmärksammar en vecka fri från våld

Foto: Dorrin Ashirifard


Förra veckan drev Karlstad Studentkår en uppskattad kampanj på universitetet. Syftet med kampanjen var att belysa mäns våld mot kvinnor. Tillsammans med engagerade studenter lyckades Karlstad Studentkår planera en hel vecka med olika teman. Karlstads studenttidning sitter med Barsha Yilmaz, vice ordförande och studiesocialt ansvarig.

– Den här kampanjen, en vecka fri från våld, har växt och gått utöver mina absoluta största hopp och förväntningar, säger Barsha Yilmaz.

En vecka fri från våld planerades av studentkåren tillsammans med studenthälsan och Karlstads kvinnojour. Kampanjen har planerats i åtta veckor och i början var planen att bedriva en fysisk kampanj. Istället behövde studentkåren ställa om och använda sociala medier för att nå ut med budskapet.

Planen var att ha en utställning utanför aulafoaljén som ett fysiskt Instagramflöde. Studenterna kunde titta på utställningen fritt men på grund av de nya restriktionerna behövde projektgruppen för kampanjen tänka om. Istället blev det en Instagram kampanj som slog rekord och fick många interaktioner på studentkårens Instagram.

– Jag tror inte jag har landat i det än, jag fick åtta veckor på mig att planera denna veckan. Jag planerade att något som skulle varit fysiskt, som sedan fick sedan ställas om på en gång tack vare ett gäng oerhört grymma, underbara och engagerade studenter lyckades vi lyfta min vision och får den att bli något helt magiskt. 

Det var viktigt för Karlstad Studentkår att bedriva denna kampanj, speciellt under pandemin. Det är många som är fast med sin förövrare i hemmet. Karlstad Studentkår ville upplysa att våldet är vanligare än vad en tror.

– Vi har fått jättebra respons från studenterna och personal på universitetet. Det har varit många studenter som har kommit fram och frågat hur man kan engagera sig i sådana projekt och vad studentkåren kommer göra i framtiden, säger Barsha Yilmaz.

Studentkåren har under veckan delat ut tyggkassar, överfallslarm och matlådor. Studenterna som har varit engagerade i kampanjen har gått runt på universitetet med plasthandskar och anpassat sig till restriktionerna.

Kampanjen på universitet har fått mycket bra respons. SVT intervjuade Barsha Yilmaz och intervjun sändes över hela Sverige.

– Kampanjen har gått utöver mina högsta förväntningar, säger Barsha Yilmaz.

Studentkåren fick kritik angående kampanjen och restriktionerna. Studenttidningen frågade Barsha Yilmaz hur de höll sig till restriktionerna under veckan.

– Jag förstår oron. Säkerhetschefen, Jan Gambring, gav projektgruppen bra respons eftersom allt sköttes på ett smittsäkert sätt. Det många var oroliga över var en bild som togs på projektgruppen. Jag vill förtydliga att bilden togs innan de nya restriktionerna och vi höll avstånd.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter