×

Nyheter

Lyxa till lunchen i lådan

Foto: Emil Jonsson
Det finns många utsökta middagsalternativ som passar både studentplånboken och magen. Alla middagsrätter passar dock inte för uppvärmning i mikrovågsugn dagen efter. De här sju olika rätterna har många likheter; de är goda, billiga, nyttiga och framför­allt passar de perfekt att spara i matlåda till dagen eller veckan efter.

Måndag: Köttfärsbiffar med stekta grönsaker

Ett perfekt sätt att glömma bort den krispiga vinterkylan är genom att avnjuta en varm hem­­lagad biff. Ett tillbehör som håller kvar fluffigheten, saftigheten och smaken även i matlåda är potatismos. Med grädde och muskot, eller vitlök och äggula, klumpar eller utan klumpar – det finns många olika varianter på det perfekta moset och de kommer alla att bidra till en fantastisk lunch. Som en extra färgklick och tillskott av naturliga antioxidanter är råstekta grönsaker ett härligt tillbehör som bidrar med lite tuggmotstånd till rätten.

Tisdag: Ljummen rödbetssallad

En rotfrukt som sätter både färg och smak på en dyster och mörk vinterdag är rödbetan. Med smaker som bacon, citron och ädelost bjuder den här rödbetssalladen på en härlig smakbalans och mättar länge. Salladen ska helst ätas lite ljummen men det går också bra att äta den kall, vilket kan vara att föredra när köerna till universitetets mikrovågsugnar blir för långa.

Onsdag: Indiskinspirerad fiskgryta

Under kalla väderförhållanden smakar det härligt med en het gryta att värma magen med. Med vit fryst fisk som torsk, sej, eller hoki blir grytan både nyttig och billig. Curry, ingefära och cocos bildar tillsammans en härlig smakkombination som gör sig perfekt till ris. Grytan håller smaken och spänsten i några dagar men riset ska helst bara sparas en natt innan det blir torrt. Koka därför hellre flera små portioner av riset. Utöver det är maträtten perfekt att göra storkok på och går även bra att frysa in.

Torsdag: Brännhet linssoppa

Linser är både nyttiga och relativt billiga. De är en utmärkt vegetarisk proteinkälla som passar perfekt i soppor och grytor. Med hettan från chili mot vinägerns syrlighet och tomatens sötma får soppan en härlig smakbalans som mår bra av att ligga och gotta till sig i gryta eller burk under en natt eller två. Därför är den perfekt att göra storkok på och ha med till lunch. Det kan vara gott att lägga en klick crème fraiche på toppen för extra svalka och syrlighet men utöver det är soppan helt fri från animaliska livsmedel. Den varma soppan bryter dessutom av perfekt mot vinterhalvårets torra och kalla luft. Det är ett snabblagat, billigt och utsökt storkok som räcker länge.

Fredag: Delizie

Italiens kök bjuder på många fantastiska, enkla och billiga pastarecept men Rigatonin blir sällan lika àl dente i morgon­dag­ens lunchlåda som på kvällens middagstallrik. Ett alternativ till detta som är lätt att för­bereda kvällen innan är Delizie. Den här pasta­­­­gratängen är smidig, lättlagad, billig och – som namnet på italienska av­slöjar – delikat. Med tomat, basilika, skinka, zucchini och mozzarella kan du snabbt skapa härliga pastarullar som smakar lika gott, om inte ännu godare, dagen efter.

Lördag: Balsamkyckling med ugnstekta rotfrukter

En ingrediens som förgyller de flesta salladsrätter är balsamvinäger. I den här rätten har den däremot sin huvudsakliga uppgift i kycklingsåsen. Till vitlökens distinkta smak och ­gräddens krämighet tillför ­vinägern en uppfriskande syrlig­­­het. De ugnsstekta rot­frukterna bidrar med sötma och med olivolja och salt som ­smaksättare håller de sig ­ saftiga och välsmakande även i morgon­­­dagens matlåda.

Söndag: Ugnsbakad rotselleri

En kulen söndagseftermiddag kan passa perfekt för middags­­- pyssel som den här rätten. Ugnsbakade rotfrukter passar till många kötträtter men i den här rätten får rotfrukten istället ta köttets plats. Rotselleri är både billigt, mättande och nyttigt. Ugnsbaka den i folie tillsammans med tryffelolja, timjan och vitlök i två timmar så förvandlas den här krisp­iga rotsaken till saftig och vegetarisk variant av ugnsstek. Servera med en god svampsås och bulgur eller matvete för en riktig lyxmiddag följt av en lika lyxig lunch dagen efter.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter