×

Nyheter

Magdalena Andersson besöker universitet: ”Demokratin överlever inte om inte nya generationen väljer att engagera sig”

Foto:

Inför EU-valet turnerar många av Sveriges partiledare kring städerna i landet. Tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) besökte Karlstad universitet under tisdagen. På förmiddagen samlades studenter och medarbetare i hus 11 för att lyssna på hennes föreläsning om ledarskap.

– Vi lever i en orolig tid och det ställer stort krav på våra ledare, säger Jerker Moodysson, rektor vid Karlstad universitet.

Klockan tio på förmiddagen fylldes Andersalen med folk i olika åldrar. När platserna tog slut ställde sig flera vid kanten av salen. Universitetsledningen var på plats och rektor Jerker Moodysen inledde föreläsningen med att förklara vikten av ledarskapet i dagens samhälle. Sedan talade Magdalena Andersson om ledarskap utifrån hennes erfarenheter som politiker men även från andra arbetspositioner. 

–  Jag är nu ledare för socialdemokraterna och har varit statsminister. Men innan dess har jag varit mellanchef. Jag har ju varit barngymnastik ledare med och då har man ledarfunktion. Nästan alla har någon gång i livet någon form av ledarskapsfunktion, säger Magdalena Andersson (S) ledare för Socialdemokraterna.

Under dagens föreläsning uppmuntrar hon de unga att engagera sig i ideella föreningar. Inte bara för deras egna utveckling i ledarskap men också för demokratins överlevnad. För henne var ideellt engagemang viktigt och hon tror det kan hjälpa fler att komma på rätt väg i livet. Oavsett om det är en politisk studentklubb eller en vanlig idrottsförening är det bra erfarenheter att ha menar hon.

– Erfarenhet är väldigt bra i beslutsfattande och här finns ju massa möjligheter till det genom ideella föreningar. Ni har en kår här såg jag när jag var på toa. Jag såg också många föreningar via anslagstavlor, säger hon

Tjugo minuter senare går Magdalena över till en frågestund där medarbetare och studenter får ta upp frågor kring valfria ämnen.

Föreläsning i Andersalen.

Kampen som kvinnlig ledare

När det frågestund frågar en av åhörarna Andersson (S) om tips från en kvinna till en annan. Hon vill veta hur man ska våga ta plats som kvinnlig ledare. 

– Den traditionella normen för en ledare är ju en man i medelåldern, etniskt svensk. För mig har det varit viktigt att ha nätverk, att ha nära kvinnliga kollegor i ungefär samma ålder. Jag hade ingen mentor men har agerat som mentor för andra kvinnor, en hitta förebilder.

Andersson säger att kvinnors ledarskap har andra förväntningar jämfört med det motsatta könet. Hon tar upp Moderaternas tidigare ordförande, Anna Kinberg Batra som exempel.

– Det skrevs spaltkilometerar i tidningarna om att hon var stel, tråkig och att hon aldrig kunde slappna av. Det skrevs ju inte om Fredrik Reinfeldt och han var ju inte jättekul, man behandlas olika, säger hon.

Andra åhörare frågade också om andra tips för vila och autencitet. Medans andra uttryckte sin oro för politikens utveckling. Efter frågestunden tog hon en stund att prata med studenter och medarbetare innan hon åkte vidare till andra platser i Karlstad.  

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter