×

Nyheter

”Man behöver inte ha en perfekt affärsidé”

Drivhuset blev i maj Karlstads studentvän 2017. Foto: Denny Jansson
Hallå där... Hanna Schaffer, affärsutvecklare på Drivhuset som tidigare i år mottog priset för "Årets studentvän i Karlstad".

Vad är Drivhuset?

– Drivhuset är en organisation man som student kan vända sig till om man är intresserad av att starta företag. Oavsett om man har en färdig idé man vill arbeta med eller bara är nyfiken kan man komma till oss så hjälper vi studenten genom att bolla en idé framåt där studenten förs vidare framåt i processen. Vi erbjuder även flera olika utbildningar varje termin man kan gå, som starta eget–utbildning där företagare som tidigare fått hjälp av Drivhuset föreläser om vägen att förverkliga sin idé och om andra saker som kan vara bra att känna till, som presentationsteknik eller bokföring. Vi föreläser även inom en del kurser där vi anordnar workshops om olika teman. Det finns också möjlighet för dem som har en affärsidé att utveckla den i Drivhusets workshopserie ”Loopa” där man kan förädla affärsidén med fokus på kundbehovet.Tanken är att vi ska finnas och verka för studenterna som en plattform där man kan få idéer och testa dem och sedan få dem att växa.

Om man har en idé, hur kan ni hjälpa till då?

– Har man en idé kan man alltid mejla till oss eller besöka oss i Innovation Park i huset på andra sidan vägen. Man kan också prata med oss när vi står i Gläntan och bjuder på kaffe. Man kan också få hjälp av Drivhusets kompetensteam som består av studenter från olika program som arbetar extra för Drivhuset där studenterna bidrar med sin kunskap. Är man med i teamet får man som student chans att testa det man gör inom sitt program samtidigt som man blir en resurs för Drivhuset och för andra studenter som vill förverkliga sin idé. Det som är unikt med just Drivhuset är att vi aldrig bedömer någon idé, utan vågar testar.

Hur enkelt är det att starta företag idag?

– Att starta ett företag kan vara förutsättningslöst, att man inte riktigt vet vad man vill göra. Man behöver heller inte starta sitt företag förrän man ska ta betalt av sin första kund, fram tills dess kan det hela vara ett projekt. Tar man hjälp av Drivhuset får man hjälp med att tänka ut och spetsa till sin idé samtidigt som man får utbildning. Att starta själva företaget är inte så svårt. Det svåra ligger i hur väl man lyckas hålla igång sitt företag eller sitt projekt och att anta den utmaningen, att föra idén vidare och utveckla den.

Är det någon speciell idé som är särskilt populär just nu?

– Ofta har många storslagna idéer men vet inte i vilken ända de ska börja. Just nu är det många som vill starta tjänsteföretag, webbshoppar eller appar, men där många inte vet hur de ska göra det hela rent tekniskt. I sådana fall kan Drivhuset bidra med kompetensteam eftersom det finns sådana utbildningar på universitetet, och där Drivhuset kopplar ihop det hela.

Ni fick pris av studentkåren som årets studentvän för att ha stärkt ”studenternas livskvalite”. Hur kändes det?

– Vi blev jätteglada och tacksamma! Drivhuset vill verkligen vara en bra studentvän, dels genom att lyssna om man som student har en idé man vill utveckla, men också om man student vill vara med och bidra med sin kunskap. Genom Drivhuset kan man få möjlighet att testa att göra någonting utanför sin förening. Drivhuset kan ge otroligt mycket tillbaka eftersom vi kopplar ihop idébärarna med rätt personer och organisationer. Fördelen med Drivhuset är att vi vågar testa, gör olika piloter, testar samarbeten och slänger ut förfrågningar och sedan utvärderar utfallet istället för att bara planera. Vi jobbar som vi lär – entrepröniellt. Vi är en orädd organisation som får gjort mycket på få anställda.

Har du något tips till studenter som är intresserade av att starta företag?

– Tveka inte att ta kontakt med oss. Man behöver absolut inte ha en perfekt affärsidé för att få prata med oss. Det räcker med att man är nyfiken eller har en stark vilja, vi har låga trösklar. Skjut inte upp att besöka Drivhuset om du är nyfiken.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter