×

Nyheter

Nu finns gratis mensskydd på universitetet – KAU först i Sverige: ”Ett steg mot inkludering”

Foto: Isabelle Karlsson

Under veckan har Karlstads universitet satts på Sverigekartan.

Med sina nu 24 färdigmonterade skåp från RedLocker är KAU officiellt det första universitetet i Sverige som erbjuder gratis mensskydd till studenterna.

– Det erbjuds i samtliga lokaler, säger Daniel Vamos, ordförande för Karlstads studentkår.

Att se över studiemiljön samt studenters välmående och hälsa är studentkårens största intresse. Det är just därför projektet med gratis mensskydd på universitetet har prioriterats högt – ett projekt som Karlstads studentkår tillsammans med Karlstads universitet nu har rott i hamn.

Det meddelar studentkårens ordförande Daniel Vamos i ett pressmeddelande.

– Under kårvalet 2022 gick listan S-studenter till val på att verka för gratis mensskydd på universitetet, och vann. Valkampanjen blev sedan en motion som fullmäktige i sin tur röstade igenom och sedan dess har denna fråga drivits av oss på studentkåren, och nu blir den verklighet, säger han.

”Onödig stress och ångest”

I pressmeddelandet understryks studentkårens och universitetets önskan att alla ska ges rätten att känna sig välkomna på universitetet, och att gratis mensskydd är ett steg mot en mer inkluderande studiemiljö.

– Projektet kring gratis mensskydd faller inom detta område då det för en stor andel av våra studenter kan innebära både avbrott i, samt ha en negativ påverkan på, deras studier, säger Daniel Vamos.

På universitetet finns 24 RedLocker monterade på toaletternas väggar.

Daniel Vamos fortsätter:

– Utöver detta kan det även bidra till onödig stress och ångest att inte ha tillgång till de sanitärprodukter man har ett behov av, i detta fall mensskydd i form av bindor och tamponger.

I de 24 röda skåpen, från företaget RedLocker, som finns runt om på universitetets toaletter får studenter möjlighet att välja det mensskydd som passar dem bäst.

”Kommer hjälpa i vardagen”

Under onsdagseftermiddagen befann sig bland annat studenterna Elin Berg, 21, och Wilma Isaksson, 23, från Statsvetarprogrammet utanför en toalett som fått ett RedLocker uppmonterat.

Studenttidningen fick vara med och bevittna deras första reaktion.

– Man har ju sett att det erbjudits gratis mensskydd på vissa ställen ute i samhället men då har det bara varit tamponger, så det är verkligen kul att se att universitetet erbjuder både bindor och tamponger, säger Wilma Isaksson.

Wilma Isaksson och Elin Berg blev glatt överraskade under sitt toalettbesök.

Är det bättre med ett större utbud menar du?

– Ja, det är skitbra. Rent religionsmässigt så får ju inte vissa ha tamponger, så det är bra att det är inkluderande för båda sidor, oavsett om man är troende eller inte. Det är också svindyrt med tamponger, och vi som är kvinnor har ju inte valt att få mens, så att det inte är redan gratis statligt sett i butik i dag är enligt mig konstigt.

Elin Berg instämmer med sin klasskompis:

– Jag håller helt med. Det är kul att se att universitetet har satsat på det här, det kommer hjälpa en i vardagen om man glömmer, det gör vi ju alla någon gång. Speciellt bra för oss studenter, alla har inte ekonomin att springa över till Pressbyrån när det krisar, säger hon.

Finns det något ni saknar i skåpet?

– Det är en jättebra grundidé, men vi alla har ju till exempel olika blodflöden, så att även inkludera folk som blöder mer och de som blöder mindre kan vara en sådan sak som man kan tänka på i framtiden, säger Wilma Isaksson som lagt märke till att det bara erbjuds det som ser ut att vara mellan-storlek av tampong.

I det röda skåpet finns en sorts tamponger och en sorts bindor.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter