×

Nyheter, Studentliv

Ny styrelse är redo att lyfta KAUIF till nya höjder: “Alla ska ha möjlighet att idrotta billigt”

Foto: Rasmus Valfridsson

Att universitetet har en egen idrottsförening kanske de flesta vet om, men vad erbjuder de egentligen för aktiviteter och hur går man tillväga för att bli medlem?

Allt detta får du svar på i denna djupdykning av idrottsföreningen som jobbat för att förbättra studenternas hälsa ända sedan 80-talet – och som nu även har en helt ny styrelse.

– Nu har vi mer resurser och kan göra allt bättre, säger Athanasios Kantenidis.

KAUIF har funnits sedan en lång tid tillbaka. Det vittnar de gamla pokalerna, som finns uppradade på föreningens kontor, från 90-talet om.

– Vi städade förra veckan och hittade bilder från 80-talet, så föreningen har definitivt funnits sedan 1987 i alla fall, säger gruppsportsansvarige Athanasios Kantenidis.

Föreningen, som i dag har 322 medlemmar, gick först under namnet KSIF som sedan blev det namn som föreningen går under i dag.

Tidigare hette sportföreningen KSIF.

En sak som inte har förändrats däremot är visionen om att idrottsföreningen ska fungera som ett prisvärt alternativ för att träna.

– Vi erbjuder ett stort utbud av olika aktiviteter som studenterna kan ägna sig åt istället för att bara sitta hemma och kolla på TV eller gå på ett tråkigt löpband. Det är dessutom jättebilligt, säger Athanasios Kantenidis.

Allt från fotboll till yoga

I dagsläget erbjuder KAUIF en rad olika aktiviteter.

– I den stora salen erbjuder vi främst bollsporter som fotboll, basket och innebandy. I den lilla salen erbjuder vi andra typer av sporter som boxning, pingis, dans och yoga. Vi har två salar, en stor och en liten.

Intresset är det som styr hur ofta varje aktivitet körs, berättar Athanasios Kantenidis.

– Även hur många ledare som finns tillgängliga och så vidare. Det brukar vara runt 20 platser till bollsporterna och lite mindre i den lilla salen, men oftast brukar platserna fyllas då det också kommer folk som inte är anmälda, säger han.

En av idrottsföreningens totalt två salar.

Den öppna föreningen, där Alfred Nyberg är ny ordförande, är inte enbart till för studenter även om det är den primära målgruppen.

– Vem som helst är välkommen. Vi har även professorer och lärare som är med och tränar och är ledare, säger Athanasios Kantenidis.

“Det krävs ingen som helst förkunskap”

Hur ska man gå tillväga om man vill börja träna hos er? 

– Skaffa Zoezi-appen, där kan man köpa träningskort och medlemskap. Medlemskap kostar 50 kronor för ett år. Själva träningskortet, som ger en tillgång till alla aktiviteter, ligger på 200 kronor för en termin eller 349 kronor för ett helt år. Då får man träna hur mycket man vill i mån om plats, eftersom det är begränsat antal platser till varje aktivitet. Det krävs ingen som helst förkunskap, utan många som kommer är helt nya.

Ser ni något mönster bland vilka som väljer att vara med?

– På boxningen som jag håller i är det mest utbytesstudenter. Det är definitivt ett bra sätt för utbytesstudenter att skaffa vänner och socialisera sig. Bland annat var det en student som återvände till sitt hemland efter ett halvår, men sedan kom tillbaka till KAU då han tyckte att det var ett så bra upplägg med träningen och studierna.

Ny styrelse klar

Sedan en månad tillbaka har KAUIF en helt ny styrelse. Ett steg i rätt riktning efter en tid av att det har saknats folk som velat engagera sig i föreningen, menar Alfred Nyberg.

– Tidigare har det varit många poster som inte varit fyllda och folk har behövt ta på sig två roller, men nu har vi i princip alla roller fyllda, säger han.

Alfred Nyberg och Athanasios Kantenidis i den stora salen.

Det är Alfred Nybergs första år som ordförande efter att själv ha varit aktiv i föreningen som medlem tidigare. Hans ambition är att föreningen ska få fortsätta leva kvar, och kanske till och med nå nya höjder. 

– Jag hoppas så många som möjligt blir medlemmar i föreningen och börjar idrotta. Jag vill också försöka se till så att det blir en bra gemenskap i hela föreningen, säger han.

Kan man engagera sig i föreningen utöver att delta i aktiviteterna?

Just nu är våra positioner fyllda, men vi behöver alltid extra hjälp vid till exempel event eller när vi marknadsför oss i Gläntan. Är det dessutom någon som har kunskap inom någon idrott och vill engagera sig som ledare så tar vi tacksamt emot det. Den som är intresserad kan höra av sig till oss via mejl. Som volontär får man alltid gratis medlemskap och träningskort. 

KAUIF har gott om träningsredskap.

Den nya styrelsen är igång med planering inför framtida aktiviteter, även om största fokuset just nu ligger på att locka nya medlemmar och utveckla verksamheten.

– Vi försöker planera in turneringar för fotboll och pingis, och vi har även planer på att börja med tjejpass och morgonyoga, men just nu vill vi fokusera på att få igång allt och försöka erbjuda så mycket som möjligt.

Vad skulle du säga till den som är tveksam på att börja idrotta i KAUIF?

– Kom och testa bara, alla är välkomna. Vi har grejer att låna här, såsom innebandyklubbor och pingisrack. Det man behöver ta med sig själv är kläder och skor. För den som inte har tränat hos oss tidigare erbjuder vi en gratisperiod i januari vid terminsstart, då man får prova på alla sporter i två veckor helt utan kostnad.

KAUIF finns att hitta på deras Facebook, Instagram och webbplats. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter