×

Nyheter

Nya lagen förbjuder elsparkcyklar på gångbanor

Foto: Shutterstock
Har du koll på reglerna?
  • Det är inte tillåtet att skjutsa på elsparkcykeln. Att göra det ger 500 kronor i böter och fem år i belastningsregistret.
  • Att åka mot rött ger 1500 kronor i böter.
  • Barn under 15 år måste bära hjälm.
  • Fordonet ska vara utrustat med broms och ringklocka.
  • Vid mörkerkörning ska fordonet ha reflexer och belysning fram och bak.

Källa: polisen.se

Från och med imorgon, den 1 september, är det kör- och parkeringsförbud för elsparkcyklar på gångbanor. Den som bryter mot den nya lagen riskerar böter.

Transportstyrelsens olycksstatistik visar att den ökade användningen av elsparkcyklar resulterat i fler skador. Under 2021 gjordes 1056 skadeanmälningar, jämfört med 709 år 2019. De flesta olyckor inträffar på kvällar och helger och det är framför allt personer i yngre tonåren upp till 35 år som skadas.

Att elsparkcyklar kör för fort på gångbanor är ett stort problem i hela landet. Regeringens nya lag innebär att elsparkcyklar varken får köras på gångbanor eller parkeras på annat ställe än specifika uppställningsplatser. Den nya lagen ska förbättra framkomligheten och säkerheten för alla som går på gångbanor, och hjälper till med parkeringsproblematiken i städerna.

– Vi ser positivt på den här lagändringen som kommer göra det lättare för oss som kommun att styra upp parkeringsproblem kopplat till elsparkcyklar, säger Henrik Lander (C) i ett pressmeddelande från Karlstad kommun.

När den nya lagen träder i kraft kommer samma regler som för cykel gälla elsparkcyklar.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter