×

Nyheter

Nykomlingen Förenade Föreningar kammade hem flest röster i årets kårval

Foto: Karlstad studentkår

Kårvalet är avslutat och resultatet presenterat. Antalet röster i kårvalet överträffade förra året med nästan 200 procent. Segrande ur årets kårval gick Förenade Föreningar följt av S-studenter och Borgerlig Allians. I framtiden siktar man på ett tätare samarbete mellan studentkåren och universitetets alla föreningar, och ett kårhus.

Årets kårval landade i 733 rösterna där Förenade Föreningar kammade hem mer än hälften. Av 488 röster på listan fick kandidaten Oliver Öqvist hela 97 personröster. Oliver pluggar fjärde året till civilingenjör och är tidigare ordförande i SEKE. Inför kårvalet pratade han med många studenter som inte tidigare röstat, men som gjorde det i år – på honom.

– Det känns väldigt kul, lite förvånande, säger Oliver, numera ordinarie ledamot i kårfullmäktige.

Vid tiden för avslutad röstning räknades och presenterades resultatet genom en valvaka på O ‘Learys.

– Efteråt tog vi ett firardopp i Klarälven, säger Oliver.

Listans ambition är att få ett tätare samarbete mellan studentkåren och föreningar. Med nästan två tredjedelar av antalet mandat ser ambitionen ljus ut. Av 29 platser i kårfullmäktige fyller Förenade Föreningar 16 platser, efter att tre mandat strukits, följt av S-studenter med 7 platser och Borgerlig Allians med 3 platser. Kårfullmäktige är de som bland annat beslutar om verksamhetsplanen för Karlstad studentkår och vilka frågor som ska drivas. Ju fler mandat en lista har i kårfullmäktige, desto större makt att påverka.

Förenade Föreningar fick 66,5% av alla röster i årets kårval. Foto: Förenade Föreningar

Kårhuset ska föra samman studenter med staden
En av Förenade Föreningars huvudfråga är att upprätta ett kårhus på nytt. Genomförandet är en lång process som ska genom många beslutsfattare och något som Förenade Föreningar planerar genom en trestegsraket.
– Vi börjar med en utredning, de här processerna är ganska långdragna men hellre göra det rätt och långsiktigt hållbart än som sist när kårhuset höll på att driva studentkåren i konkurs, säger Daniel Vamos, ordinarie ledamot i kårfullmäktige.

Ett kårhus är tänkt i centrala Karlstad och ska interagera studenter med Karlstad kommun.
– Det är viktigt för oss studenter att känna oss hemma i Karlstad och inte bara på campus och universitetet, det blir väldigt instängt, säger Daniel.

– Det är bra för kommunen också om vi är i stan, säger Oliver.

– Kårhuset ger också fler studieplatser, hjälper studenter ekonomiskt och främjar studentlivet för dom som inte vill festa. Det står i studentkårens avtal med kommunen att vi ska jobba för att integrera i Karlstad utöver campusområdet. Vi uppfyller flera saker samtidigt med ett kårhus, säger Daniel.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter