×

Nyheter

Öppnar för undervisning på campus i höst

Foto: Denny Jansson

I mitten av mars övergick landets högskolor och universitet till distansundervisning.

Nu öppnar regeringen för att den campusbaserade utbildningen kan återupptas i höst.

– Jag är glad över att kunna hälsa alla studenter, nuvarande och nya, välkomna tillbaka i sommar och i höst, säger rektor Johan Sterte.

Sedan den 17 mars har landets högskolor, universitet och gymnasieskolor bedrivit digital undervisning för att minska smittspridningen av coronaviruset.

På en presskonferens vid lunchtid på fredagen meddelade statsminister Stefan Löfven (S), minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S), utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson att studenter, gymnasieelever och vuxenstuderande kommer att kunna återgå till sina respektive lärosäten från och med den 15 juni.

En anledning till beslutat att lätta på restriktionerna är att man har sett att barn och unga i mindre utsträckning än andra åldersgrupper drabbas av coronaviruset.

– De blir sällan allvarligt sjuka och smittar i väldigt liten omfattning andra. Vi har även sett lite smittspridning i skolmiljö. Vi anser därmed att vi inte kan motivera distansundervisning för gymnasieungdomar mer, säger Johan Carlsson under pressträffen.

För högskole- och universitetsstudenter innebär beslutet att de kan börja förbereda sig för att återgå till campusbaserad undervisning igen, ett viktigt beslut menar Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning:

– Nu kan studenter, universitet och högskolor förbereda sig för att övergå till mer av undervisning på campus. Men allt kommer inte bli som vanligt i höst. Lärosätena har ett ansvar att anpassa undervisningen och minska smittspridning, säger hon i ett pressmeddelande.

Och fortsätter:

– Ett stort personligt ansvar ligger också på studenterna. Att klara av sina studier men också att stanna hemma vid minsta tecken på sjukdom, hålla avstånd och tvätta händerna. Tillsammans kan vi klara detta.

– Nu är det bra att vi kan återgå till den vanliga ordningen, säger statsminister Stefan Löfven på presskonferensen.

Dock gäller fortfarande de regler, rekommendationer och riktlinjer som presenterats tidigare, däribland förbudet mot allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

På Karlstads universitet planeras nu för att återgå till campusbaserad undervisning, såväl för årets sommarkurser som för utbildningarna i höst:

– Det känns jättebra att vi kan öppna igen för utbildning och examination på campus under sommaren men naturligtvis med de begränsningar som Folkhälsomyndigheten anger. Störst betydelse har det förstås för dem som ska påbörja eller fortsätta sina studier i höst. Jag är glad över att kunna hälsa alla studenter, nuvarande och nya, välkomna tillbaka i sommar och i höst, säger rektor Johan Sterte i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter