×

Nyheter

Snart kan du uppdatera garderoben på universitetet – helt gratis: “Bidra till något cirkulärt”

Foto: Ada Andrén och Tuva Karlsson från Klimatstudenterna

På torsdag och fredag är det dags för Klädbytardagarna på universitet som anordnas av intresseföreningen Klimatstudenterna. 

Ett tillfälle för alla studenter att lämna in sina kläder och hitta nya precis som tidigare år, men som i höst bjuder på ett helt nytt inslag.

– Se till att komma tidigt, säger Ada Andrén, vice ordförande för Klimatstudenterna.

Klädbytardagarna är ett evenemang som arrangerats av KAU:s Klimatstudenter sedan 2022. Det sker två gånger om året, en gång på våren och en på hösten.

Denna höstterminens klädbytardagar blir den fjärde upplagan. 

– Vi har suttit här under måndagen och tisdagen, och ska även sitta under onsdagen och samla in gamla kläder från studenter. Alla som lämnar in kläder är dessutom med i utlottningen av fyra stycken presentkort, säger Tuva Karlsson Wallum som är en av arrangörerna.

Tuva Karlsson Wallum och Ada Andrén, från Klimatstudenterna, hoppas på att fler lämnar in kläder.

I slutet av veckan är det dags för själva finalen där studenterna har möjlighet att uppdatera sin garderob och samtidigt göra något bra för miljön.

– Tanken är väl att vi ska bidra till något mer cirkulärt på universitet men även någonting bra för plånboken eftersom det är helt gratis, säger Ada Andrén.

”Hör på livemusik”

Nytt för i år är att det förutom klädbytet kommer att finnas livemusik på plats. Folkmusikbandet Vädur från universitetets musikhögskola Ingesund har bjudits in för att uppträda under torsdagens invigning.

– Se till att komma tidigt, redan vid öppning klockan tolv på torsdagen. Det är då de bästa kläderna finns tillgängliga och dessutom då du får höra på livemusik, uppmanar Tuva Karlsson Wallum. 

Arrangörerna ser en tydlig trend bland kläderna som har lämnats in.

För den som önskar laga eller förlänga livslängden på sina gamla plagg kommer det under evenemanget finnas möjlighet att göra det.

– I år har vi en workshop med symaskin, nål och tråd så att man kan laga eller fixa till sina kläder om man vill det, säger Ada Andrén.

Efterlyser fler killkläder

Även om Klädbytardagarna är till för alla märks det en tydlig trend när det gäller vilka som är flitigast med att lämna in sina kläder.

– Det är betydligt fler tjejer som lämnar in kläder än killar vilket vi tycker är lite tråkigt, så killar kom och lämna in era kläder, säger Ada Andrén.

När och var äger Klädbytardagarna rum?

– Båda dagarna är vi på plats i Transforum, men under lite olika tider. På torsdag håller det igång från klockan tolv till fyra, och på fredag mellan halv nio på morgonen och klockan fyra.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter