×

Nyheter

Söt Likör firar 35 år med konsert: ”En blandning av det mesta”

Foto: Emma Andersson
Vill du gå på Söt Likörs konsert?

– Lördagen den 22 oktober kl. 15:00 i Aula Magna

– Inget förköp krävs, valfritt inträde i dörren (rekommenderat pris 130 kr för yrkesverksamma).
Betala med swish eller kontant.

– Händelsen är öppen för allmänheten.

Källa: kau.se

Den 22 oktober arrangerar damkören Söt Likör en maffig konsert vid namn “Till Värmland vi alltid återvänder” i Aula Magna på Karlstads Universitet. Ordförande för kören, Elin Nygren, konstaterar att detta är det första stora evenemanget som arrangerats av kören på länge.

– Det är roligt att äntligen få sjunga för någon, säger Elin. 

Under pandemin höll kören igång så bra som det gick, men de två kämpiga åren kantades av bristande närvaro, rep där medlemmarna satt utspridda i aulan och även totala pauser. Elin beskriver att kören är mycket mer än sång, att det är så mycket gemenskap, och att det ska bli roligt att äntligen få visa upp vad de jobbat på tillsammans.

Livslånga medlemskap
Damkören består av kvinnliga studenter och alumner som träffas, övar, utvecklas och umgås flera gånger i veckan. Dels i helkör, men även i mindre grupper på rep med stämmorna. Totalt är det idag mellan 45 och 50 deltagare i kören, ledd av Mats Backlund. På lördagens konsert kommer både de aktiva i kören vara med, men även tidigare medlemmar. 

Efter två kämpiga år kan nu kören repa tillsammans

– Ett medlemskap i kören är livslångt, understryker Elin, såkallade exilare är inbjudna och ska vara med och delta under första akten. Totalt kommer ca 80 personer stå på scen och bjuda publiken på en show. 

En som har varit med sedan starten av Söt Likör är Christina Weber. Hon började 1982, innan kören hade sitt nuvarande namn, och har hängt i sedan dess. Christina berättar hur Söt Likör startade som en liten, kvinnlig bi-kör till universitetets manskör CMB, som på den tiden var mycket stora. Hon beskriver hur kören har gått från att vara en liten grupp tjejer som inte tog så mycket plats, till att idag vara en stor och självständig kör med hög kvalitet.

Christinas långa historia med kören innebär även att hon redan känner alla de exilare som nu kommer tillbaka till Karlstad och Söt Likör för Jubileumskonserten. Hon lyfter fram hur stor del kören har haft i mångas liv. Att de som kommer tillbaka nu är många av de personer som har brunnit allra mest för kören. Många har träffats genom den, därmed har kören bildat många familjer. 

– Det ska bli så roligt att träffa alla dem. Det stora hjärtat är tillbaka, säger hon kärleksfullt. 

Mycket förberedelse
Detta firande har minst sagt krävt mycket planering av kören, och de som har skött allt kallas för Jubileumsgruppen. En som sitter med i den är Lisen Svensson. 

– Jubileumsgruppen består av ca fem medlemmar i kören som har hållit i hela planeringen, och därmed skött allt från marknadsföring till låtval och ljussättning, förklarar Lisen. 

Hon fortsätter med beskriva hur rolig, men krävande, processen har varit. Planeringen började nämligen redan i våras. 

– Det som publiken ska förvänta sig är en blandning av det mesta, konstaterar hon. 

Även ordförande Elin Nylund understryker hur mycket förberedelse som krävts. Både de enskilda stämmorna men även hela kören har haft flera rep i veckan sedan terminsstart.  De tidigare medlemmarna, exilarna, har fått öva både enskilt och tillsammans med den aktiva kören en gång varannan vecka de senaste två månaderna. 

Lisen Svensson, Elin Nylund och Christina Weber ser fram emot lördagens konsert

En storslagen mix
Föreställningen kommer bestå av olika delar, där bland annat “ett år med Söt Likör” kommer ingå. Det innebär att kören kommer att visa upp vad de traditionsenligt jobbar med under året. Dessutom kommer modernare inslag att förekomma. Helt enkelt en hyllning till kören och de 35 år som gått under namnet Söt Likör. Elin Nylund, Lisen Svensson och Christina Weber beskriver alla hur roligt detta ska bli att få göra det här alla tillsammans, och inte minst med den interna jubileumssittningen efteråt. De är dessutom överens om att publiken kan förvänta sig en maffig blandning av det mesta, både från då och nu, och att det ska bli häftigt för kören att få slutföra det här, tillsammans.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter