×

Nyheter

Studenter från Karlstads Universitet Representerar Värmland inom det Nationella SKAPA-programmet

Foto: Denny Jansson

Årets länsvinnare John Segolsson och Filip Palosaari har blivit utsedda att representera Värmland i den stora Riksfinalen för SKAPA-priset i Stockholm den 12 november. SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och vinnaren får möjlighet att kalla sig svensk mästare i innovationer.

SKAPA-programmet
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel. Stiftelsen har sedan 1986 delat ut SKAPA- priset med syfte att ge stöd till innovatörer att utveckla sina idéer. Idag är SKAPA-priset Sveriges största innovationspris och delas först ut på länsnivå där vinnarna 10 000 kronor, och sedan på nationell nivå där vinnaren får kalla sig svensk mästare i innovationer samt 500 000 kronor. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Årets länsvinnare 
Woodbe Engineering startades av studenterna John Segolsson och Filip Palosaari som tog sin examen i byggteknik på Karlstads universitet i år. De har utvecklat en lösning som möjliggör att bygga en trästomme utan skruv eller mekaniska förbindelser i metall. Genom att istället skapa ett självlåsande stomsystem bidrar den lösningen till att bland annat byggtider förkortas samt att bidra till ett mer hållbart byggande. 

Årets SKAPA-Talang för unga innovatörer
Studenter från flera olika program på Karlstads universitet skapade tillsammans Zimify Group. Zimify Group är en digital plattform (app) som är avsedd för universitetsstudenter med syftet att förebygga psykisk ohälsa och utanförskap. Appen Zimify Group gör det enklare att hitta vänner att studera med genom att söka på kurs- eller programval. Appen kräver inga bilder eller mer privat information och ger på så sätt studenten en chans att kunna nätverka med andra studenter utan att bli dömd för ens utseende, läggning, etnicitet, religion eller hudfärg. Civilingenjörstudenten Mostafa Ismail ligger bakom grundidéen till appen och har byggt ett bra team med studenter från olika program. Studenterna har bland annat fått stöd och råd från Drivhuset, Kickstart Network Värmland, Digital Well Arena. Till hösten kommer Zimify finnas tillgänglig för Karlstads universitets studenter via ett samarbete med Rethink:Kau. 

Prisutdelning
Den 15 september arrangeras den regionala prisutdelningen för de två länsvinnarna, John Segolsson och Filip Palosaari, i vanlig ordning hos Landshövdingen i Värmland, Georg Andrén. Vinnarna får då sina prischeckar, blommor och diplom samt att SEB-banken även delar ut ett hederspris. De regionala vinnarna får även 10 000 kronor och kommer representera Värmland vid den stora riksfinalen som hålls i Stockholm den 12 november. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter