×

Nyheter

Studentkårens hantering av alkohol på insparken: FOMO påverkar drickande

Foto: Genrebild

En ny undersökning från IQ visar ett skifte i ungdomars attityd kring alkohol. Insparken på Karlstad universitet närmar sig och studentkåren planerar åtgärder för att aktiviteterna ska passa alla.

– Inga av evenemangen vi gör är centrerade kring alkohol, säger Luna Abazid, studiesocialt ansvarig på Karlstad studentkår (KS).

Om mindre än två veckor drar insparken igång med flera evenemang för att välkomna nya studenter till Karlstad universitet. I år hoppas studentkåren på att få erbjuda studenterna mer alkoholfria alternativ.

– Vi har bett om sponsorer som kommer erbjuda gratis drycker. Inget är säkerställt än men vi vill ha dessa möjligheter, säger Luna Abazid. 

Enligt undersökningen från IQ och ungdomsbarometern är grupptryck vanligare än för 15 år sedan samtidigt som ungas drickande är på en historiskt låg nivå. Hälften av de som sällan eller aldrig dricker alkohol ofta undviker situationer där andra dricker.

– Vi har tidigare sett att unga gör som sina kompisar. Umgås man med andra som inte dricker, gör man det inte heller själv i samma utsträckning, och tvärt om. Så även bland unga är alkohol en väldigt social företeelse och de vill göra som andra i sitt umgänge. Undersökningen pekar på att unga dricker av egen vilja, snarare än grupptryck, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.

Undersökningen belyser istället ett nytt problem utöver grupptryck som tidigare ansetts varit den största påverkan på ungdomars drickande. Dagens ungdomar mellan 15-30 år konsumerar snarare alkohol på grund av FOMO (fear of missing out).

Säkerhetsåtgärder under insparken

Alla förtroendevalda och anställda inom Karlstad studentkår (KS) följer deras ”Alkohol- och narkotikapolicy”. Denna policy följs under alla evenemang arrangerade av studentkåren och ska hjälpa till att skapa trygga och inkluderande miljöer för studenterna. 

På platser där alkohol förekommer får studenterna resurser för att undvika missbruk av alkohol.

– Vi kommer finnas på plats med vatten på alla evenemang, oavsett om det är på klubben eller föreningskampen, säger Abazid. 

Utöver de här säkerhetsåtgärderna har studentkåren krav på att alla studentföreningar ska ha en alkoholpolicy. 

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter