×

Nyheter

Tv-profilen och Årets Alumn dömer legotävling i Gläntan

Foto: Jakob Dahlström/TV4

På onsdag den 9 november gör studentföreningarna upp i en legotävling i Gläntan. Domare för tävlingen är ingen mindre än Magnus Göransson, nyligen utnämnd till Årets Alumn och domare i TV4:s LEGO Masters.
– Bedömningen blir hård och skoningslös. Efter samma kriterier som alltid; byggteknik, kreativitet och historia, säger Magnus.

Onsdagen blir minst sagt fullspäckad för den tidigare designchefen på LEGO. Han blev tidigare i höst utnämnd till ”Årets Alumn 2022” för sin kreativitet, lekfullhet och drivkraft och kommer tilldelas utmärkelsen under onsdagen. Det kommer även hållas ett mingel, legotävling i Gläntan och en öppen föreläsning. Men förväntningar menar han att man inte ska ha.

Foto: Jakob Dahlström/TV4

– Då kommer man bli positivt överraskad när man får veta lite mer om mina äventyr från Karlstad till LEGO Masters. Äventyren innehåller eventuellt historier om mordhot, övergivna tältläger i Hongkong, barn som slutar gråta och varför jag blev stoppad från att komma in på Area 51. Men som sagt är det bäst att ha låga förväntningar, säger Magnus.

Legotävlingen hålls mellan 14.00 – 16.30 och går ut på att två representanter från varje anmäld studentförening skapar en legokreation efter ett specifikt tema, som avslöjas på plats.

– Tänk noga innan ni börjar bygga, vilken historia ni vill berätta, säger Magnus.

Hur ska man tänka i sin konstruktion för ett vinnande bygge?

– Lägg till extra fästpunkter här och där även om ni inte vet om de kommer användas. Ofta kommer man på saker efter ett tag som man vill lägga till. Tänk också på att LEGO ofta upplevs som platt om man inte bryter upp ytor som väggar, berg, tak med detaljer eller geometrier som skapar djup.

KAU ledde Magnus till LEGO
På Karlstads universitet studerade han till högskoleingenjör inom innovation och design och arbetade därefter med innovation och design inom olika områden, bland annat var han designchef på LEGO. Drivkraften har alltid varit förbättring.

– Jag brukar säga att jag vill lämna saker i bättre skick än hur jag fann dem. Att hitta en oväntad vinkel och en okonventionell lösning gör mig glad, säger Magnus.

Att förvalta sin utbildning på rätt sätt för att nå framgångar menar Magnus handlar om att våga visa vem du är som person och dela både misslyckanden och motgångar som bygger tillit i längden.

Många som har lite erfarenhet delar gärna med sig och uppskattar att bli tillfrågade

– Var ödmjuk, be om hjälp med det du inte kan. Många som har lite erfarenhet delar gärna med sig och uppskattar att bli tillfrågade. Det kan spara dig enormt mycket tid att bara våga fråga. Våga även säga upp dig även om du har det bra.

Numera arbetar Magnus som föreläsare och Garage Lead på IBM iX, med andra sätter han ihop och leder teams av de bästa inom specifika områden för att lösa ett specifikt kundproblem. Sedan programmets start 2020 har Magnus även varit domare i TV4:s LEGO Masters.

Blir det en fjärde säsong av LEGO Masters?

– Vi får se, det är tyvärr inte upp till mig. Det kommer bestämmas i slutet av året och är helt beroende av tittarsiffrorna.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter