×

Nyheter

Universitetet avstår politiskt uttalande kring Gaza – studenterna: ”Det är bullshit”

Foto: Tuva Sandberg

Israels krigsföring i Gaza upprör studenter världen över. Under onsdagen slog studenter utanför universitetet upp tält i solidaritet med Palestina. Nu kräver några av Karlstads studenter att universitet klipper banden med Israel.

– När Ryssland invaderade Ukraina var västvärldens institutioner snabba med att klippa banden, säger Elias Olsson, som läser masterprogrammet i statsvetenskap.

Just nu pågår ett flertal studentdemonstrationer utanför olika högskolor i Sverige. Flaggor har hissats vid Karlstads universitet och tillhör nu ett av de lärosäten där studenter visar sitt stöd för Palestina. 

På plats har studenterna satt upp flera bilder av barn som påverkas av kriget i Gaza. Universitetets ledning gav snabbt uppmärksamhet till studenternas protest. 

– Vi har haft rektor och vicerektor på besök och de gav oss sin försäkran att vi har rätt att vara här, vilket var skönt att höra men de försökte också slingra sig ur ansvar, säger Elias Olsson.

Till vänster är Elias Olsson, en av initiativtagarna på plats.

Universitetet gick i torsdags ut med ett uttalande där de nekar till samarbeten med Israel. Ledningen på universitet betonar den akademiska friheten och sin rätt att inte ta någon politisk ställning gällande den pågående konflikten i Gaza.

– Den akademiska friheten förstår vi och de håller alla med om. Universitet brukar säga att de inte tar ställning i politiska frågor men det tycker jag är bullshit, säger Elias Olsson.

Studenterna uppfattar universitets uttalande som dubbelmoraliskt. Eftersom universitet valde att ta politisk ställning när kriget i Ukraina utlöste. 

– När Ryssland invaderade Ukraina gick varenda institution snabbt ut med att de klippte banden med Ryssland och bojkottade aktioner. Det är fullt möjligt att göra samma med Israel, säger han. 

Sedan förklarar studenterna att Karlstads universitet stödjer Israel indirekt. Samarbetena påstås gå genom företag som stödjer Israel med resurser för kriget i Gaza.

– Universitetet har samarbeten med Saab, BAE systems och andra vapenföretag. Det är otroligt hycklande att ha samarbeten med de här exportörerna av misär, säger han.

Studenterna får stöd

På plats finns, utöver flera tält, ett bord med olika sorters drycker och mat. Studenterna förklarar att de är ett bevis på stödet de fått från allmänheten.

– De här har vi fått donerat av alla möjliga. Både från personer vi känner men också från personer som sett oss via vårt Instagram-konto.

Vad hoppas ni uppnå?

– Vi hoppas få uppmärksamhet till vår namninsamling så att vi sen kan lämna över den till studentkåren. De är studenternas röst och de vet bäst hur man genomför det här i rätt kanaler.

Bröd, kakor och olika drycker har delats ut till studenterna.

Följ studenternas initativ på Instagram: @kaustudentsforpalestine

Läs rektorns uttalande: https://www.kau.se/nyheter/ledningen-har-ordet-taltdemonstrationer-pa-campus

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter