×

Nyheter, Reportage, Studentliv

Uppsalastudenten som blev mat-influencer: “Jag tyckte TikTok var löjligt till en början”

Foto: Emil Franzén

Liam Mellberg är TikTok-profilen som influerar Sveriges studenter till att laga billiga och hållbara matlådor. Under alias Flottig Studentmat har Mellberg i dag närmare 170 000 prenumeranter på plattformen, efter att ha hittat ett vinnande koncept som går hem hos studenterna.

– Jag lagade hemmagjorda MAX-nuggets en gång och den videon exploderade, säger han.

23-åriga Liam Mellberg började sin karriär i flottan efter studenten – där jobbade han som sjöstridskock i Karlskrona. Efter ett tag i flottan var det dags för nya utmaningar.

Eftersom Mellberg alltid har haft ett stort historieintresse blev valet enkelt. Han skulle plugga till historielärare. Sagt och gjort så gick flyttlasset till Uppsala där han påbörjade sin utbildning. 

– Min morfar och jag har länge samlat på mynt. Jag har även en frimärkssamling och har genom åren köpt en del arkeologiska föremål också. Det skulle jag säga är ihopkopplat med mitt historieintresse, säger han.

”Karriären tog fart”

Kort därefter tog karriären en vändning. Intresset för matlagning höll i sig och det var ex-flickvännen som fick Liam att ladda ner appen. 

– Jag tyckte TikTok var löjligt till en början. Men hon tyckte att jag skulle börja lägga upp matlagningvideos, så jag gjorde det. Ungefär ett år in började jag experimentera mer med olika recept, vilket gick hem hos publiken. När det började gå bra valde jag att pausa studierna för att fokusera på TikTok, säger Liam Mellberg. 

Vilken video var det som fick mest visningar?

– Jag lagade hemmagjorda MAX-nuggets och den videon exploderade. Så jag har fortsatt lite på det spåret och testat mig fram genom att återskapa andra kända restaurangkoncept.

”Mamma är en stor inspiration”

Det stora intresset kommer från hemmiljön. Liam Mellbergs mamma är utbildad kock och sommelier. Under uppväxten har det i familjen Mellberg varit viktigt att maten ska vara ekologisk och hållbar. 

–  Hon var kökschef på min skola och en av de första i Sverige som tog upp ämnet om närproducerad mat i skolmatsalar. Många kommuner hakade på efteråt. Eftersom hon ville implementera den närproducerade aspekten av mat så började skolan köpa in kött från ett slakteri som låg ute på Värmdö där jag är uppvuxen, säger han och fortsätter:

–  Hon körde sin grej helt enkelt, även fast hon inte hade fått godkännande. Det är även det jag vill bidra med, att kunna gå emot normen på så sätt. 

Liam Mellberg vill använda sin plattform på Tiktok @flottigstudentmat till att även prata om viktiga ämnen.

Det var av denna anledning som Liam Mellberg under föregående år spelade in en video där han riktade en känga mot storföretaget Marabou.

–  Jag gjorde det eftersom jag tycker att Marabou har ett uselt arbetssätt. Bönderna blir behandlade dåligt och det har även kommit fram att barnarbete sker på deras plantager. Det tycker jag är viktigt att poängtera, säger han. 

Känner du att du bär ett ansvar att informera om detta? 

–  Jag vill kunna bidra och göra skillnad. På så sätt kan jag använda min plattform på rätt sätt.

Hur tänker du utifrån temat hållbart och miljövänligt?

– Det är jätteviktigt att alltid tänka på det. Även fast man inte har råd att handla allt ekologiskt, så är det viktigt att försöka så gott man kan. Jag ser alltid till att vissa råvaror jag köper är ekologiskt producerade eller kommer från Sverige. Ta kött som exempel, det försöker jag alltid köpa från Sverige. Själv ser jag också till att kakao och bananer är ekologiskt.

Varför just kakao och bananer? 

– Det är en industri som exploaterar mycket människor i allmänhet. Det har visat sig att många av de stora chokladföretagen köper kakao från bönder som använder sig av barnarbete. Så där finns en stor problematik, vilket gör det ännu viktigare att man köper Fairtrade.

– Även bananer odlas ofta på ett felaktigt sätt, där regnskogen huggs ner exempelvis i Brasilien. Det är inte så uppmärksammat och något som är viktigt att prata om på sociala medier och mer i allmänhet. Kaffe talas ofta om, men kakaon har på något sätt glömts bort. 

Under våren träffade Karlstads studenttidning Liam Mellberg i Lecab Plazas lånekök, där vi tillsammans lagade olika maträtter utifrån temat hållbart, billigt och roligt.

Se videon här: https://www.youtube.com/watch?v=FGjUmBj1ntQ

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter