×

Nyheter

Verkar för ett trevligt och säkert studentliv

Karlstads studenttidnings reporter Johanna Nilsson inspekterar en av brandbilarna hos Räddningstjänsten i Karlstad. Foto: Anna Dahlberg
Fungerar din brandvarnare? Vet du vilken väg du ska gå om det börjar brinna? Har du koll på vart brandsläckaren finns? Alla vet att bränder inträffar men många är ovetande hur lätt det sker och hur fort det går när faran väl inträffar. Därför arbetar räddningstjänsten i Karlstad med att öka studenters brandkännedom.
Morgans råd till studenter
  • Checka din brandvarnare minst en gång i kvartalet. Har du varit borta under en längre tid, kolla den när du kommer hem igen. Har du inte en? Gå och köp en nu!
  • Ladda din elektronik när du är vaken och inte i sängen eller soffan
  • Har du koll på vart i byggnaden brandsläckaren finns? Om inte – ring din bovärd.
  • Känner du med dig att du är oansvarig, slarvig eller möjligtvis godtrogen som människa? Tänk till en gång angående brandrisken i ditt hem.
  • Korridorsfest? Kontrollerna innan att brandsäkerheten i lokalen är ok. I lokaler får det bara vistas ett visst antal för att alla ska hinna ut i tid vid en brand.
  • Undvik att laga mat när du är trött eller berusad – köket är det vanligaste stället en brand startar.

Viktiga telefonnummer

Har branden inträffat? Ring och berätta för SOS vilken situation du befinner dig i.

SOS: 112
Sjukvårdsrådgivning: 1177
SOS International: 0045 70 10 50 50
Giftinformationscentralen: 08 33 12 31

Det är en snöig dag i januari när vi kliver in på Räddningscenter Sandbäcken i Karlstad. Instruktör och före detta brandman, Morgan Michel, står redo vid receptionen. Om du har samma vision om hur en brandstation ser ut på insidan som vi hade, kan vi härmed informera om att den stämmer.

Brandbilar på rad, människor i konstant rörelse, utrustning och hjälmar redo att tas på, en idrottshall som luktar vinnarskalle och gym för formen samt en brandstång – som kanske inte används lika mycket som man tänker sig, berättar Morgan och skrattar till.

Med kaffe i handen och nyfikenhet i kroppen visas vi till ett rum med utsikt över innegården av brandstationen. Vi hinner precis slå oss ner innan Morgan Michael börjar berätta om samarbetet som sedan ett par år tillbaka pågår mellan Räddningstjänsten och KBAB. Samarbetet riktar sig till studenter och studenters boenden för att bidra till en mer brandsäker studietid för studenter.

– Barnsligt beteende kan bli ett farligt beteende, säger Morgan och berättar hur det fått honom att inse hur viktigt det varit att starta detta samarbete.

Sedan samarbetet startade har det utökats och omfattar i dag aktörer som Polisen, Karlstads universitet, Karlstad Studentkår, olika försäkringsbolag, Brandskyddsföreningen Värmland och andra.

Räddningstjänsten tar också hjälp av ungdomar och studenter för att få ett så bra resultat som möjligt.

– Vi träffas regelbundet för möten, går och knackar dörr uppe på campus, arrangerar informationsträffar och så vidare. För att vi ska kunna göra vårt arbete bra behöver vi studenternas erfarenheter. På campus ser vi en förbättring och förhoppningsvis blir det ännu bättre i framtiden. Man ska ha trevligt, men det betyder inte att man ska leva farligt, säger han.

Under samtalet med Morgan inser vi vilket otroligt värdefullt jobb han och hans kollegor har och på vilket sätt de hjälper studenter. Det finns många mindre saker som går att göra för att undvika att riskera våra och andras liv. Senare i vår arrangerar räddningstjänsten en informationskväll för studenter på Kårhuset.

– Vi vill inte förstöra glädjen för studenterna. Vi vill att man ska kunna vara student utan att behöva drabbas av något.

Morgan berättar att det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Även om originalladdarna till mobilen sägs vara utan brandrisk är det ändå bättre att ta ut den ur vägguttaget när du inte laddar telefonen. De flesta dödsbränder sker på natten så undvik att ladda hemelektronik medan du sover och gör det på dagtid istället.

– Och tänk på, att även fast det inte är slarv så inträffar olyckor, avslutar Morgan.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter