×

Insändare

Insändare: Kårvalets vinnare vill driva dårhus- nej förlåt, KÅRhus!

Foto: Karlstads universitet

Insändare: En halvbakad idé för att ge studentlivets sexigaste sida en renässans. Förenade Föreningar (FF) högsta önskan om ett kårhus kan gå i uppfyllelse med ensam majoritet i kårfullmäktige. Dags för ett rejält tänk-om!

För majoriteten av studerande på KAU är kårhus något ur utomlänska sagor. I Örebro har ett kårhus drivits seden en längre tid tillbaka och visst är det en fin idé. En ”..studentvänlig restaurang, studiemiljö, pub och nattklubb.” (Örebro Kårhus) som drivs ideellt av kårmedlemmar.

Vad är då en studentvänlig verksamhet? Jo det är billig mat och dryck med ett ideellt engagemang som fundament. När studenter jobbar frivilligt och oavlönat kan alkohol säljas billigt och mycket byråkratiskt dravel kommer man undan – för visst ska någon ha betalt för att sköta även det! Tänk dig ett Karlstad med studenthak tvärs över gatan, billig alkohol, kompisarna ställer upp och jobbar och man bidrar till en gemensam studentkultur.

Men vänta det här låter ju bekant! För visst har Karlstad haft kårhus? Ja, är det enkla svaret.

Fram tills den 18 december 2018 då Kårhuset i Karlstad AB:s styrelse beslöt att avveckla kårhusverksamheten.

”Efter ett års verksamhet bedömer ägarna [kåren] att ekonomin inte är hållbar, att det saknas studentengagemang inför denna typ av verksamhet och att den kompetens som behövs för att driva ett aktiebolag saknas i alla delar av verksamheten.”
– Karlstads Universitet, 2018-12-19

Detta studentengagemang söks ivrigt med fackla nu när flertalet studentföreningar knappt fyller sina styrelser och riskerar gå förlorade. Jag kan inte personligen kritisera kåren för att dem gör inte nog för föreningarna. Samtidigt är den nya regins ambitioner högsvävande och orealistiska.

Sedan kårhusets dagar likaså innan har studenter livat upp det på studentpubarna C.A.P.S. (Campus Allmänna Pub & Samlingsplats) och Bunkern. Båda dessutom finns fortfarande; den förstnämnda drivs ironiskt nog ur kårhusets gamla lokaler sedan 2022 och den sist sedan 1997 ur ett uppiffat cykelförråd.

För dem som föredrar en mer stadsliknande utgång har vi haft flertalet nattklubbar och krogar som kommit och gått, varav den mest nyligen nedstängda kanske ska bli just VÅRT. Ur Koriander och The Room:s gamla lokaler kan det fyndigt konceptualicerade KÅRiander kan enligt rykten bli nästa vattenhål för våra studenter.

Vägen dit är dock lång och ska det inte sluta som för kårhuset blir det en tuff business för FF att ro iland.

Till den som tagit sig tid att läsa ska detta mest ses som en liten historielektion och ett smärre ”ropa inte hej innan älven är passerad”. Min förhoppning är att studentkåren kan rädda upp vår studentkultur innan den får för sig att investera i ett projekt som inte kan tjäna sitt syfte.

Engagerad kritisk Student

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter