×

Krönikor

Stina Samuelsson: Festivalnostalgi på ålderns höst

Profilbild
Om att se fram emot en ledig sommar, en festival utan tält och att sakna forna tiders festivalcampingkaos.
Krönika

Det är svårt att tro det, när den här krönikan skrivs, men snart är det vår. Och sen, ofrånkomligen, sommar. Som student betyder det nästan alltid sommarjobb, eller någon strökurs, för att inte få för stora hål i plånboken. Så brukar det även se ut för mig, men inte i år. I år ska jag vara ledig. Förvisso föräldraledig, men ändock ledig. Jag har nog inte sett fram emot en sommar så här mycket på många år. 22, närmare bestämt. För i sommar är det 22(!) år sedan jag åkte på min första festival.

Jag hade inte ännu fyllt 15, men jag skulle, och hade därför bett min pappa om en Hultsfredsbiljett i födelsedagspresent. Jag tror de flesta av er kan förstå min förvåning när jag fick en. Kanske kan också de flesta av er förstå min mamma som inte delade min entusiasm inför att åka drygt 30 mil bort på festival innan jag hunnit bli moppemyndig (ja, vi väljer moppemyndig här, let’s keep it clean). Så pappa fick köpa en biljett till min storasyster också, och sen bar det av. Sedan dess har jag klockat in minst en festival per sommar, ofta fler, ibland fyra eller fem. Det finns en obeveklig frihetskänsla i att tillbringa några dygn tillsammans med tusentals andra lyckliga människor, kolla på band, se soluppgången mellan bergen av ölburkar, hoppa och dansa och skratta. Det finns en magi där som alla borde uppskatta. Jag vet att det finns människor som inte tycker om festivaler. Jag vet inte om jag tycker om dem.

Trots min aktningsvärda ålder åker jag fortfarande iväg, dock har jag bytt ut tält och sovsäck mot hotell och renbäddat. Det är okej när man närmar sig 40. Och i år finns som sagt en ny spelare på arenan, bara några månader gammal. Inte riktigt festivalmaterial – än. Men det blir faktiskt en festival i år! Utan bebis. Med hotellfrukost. För det är jag värd. Och du också! Jag hoppas att du får en fin sommar, trots att du kanske måste jobba eller plugga. Helgerna finns där ändå. Och kvällarna. Och solnedgångarna. Vi hörs!

Stina Samuelsson är krönikör i Karlstads studenttidning och studerar till ämneslärare i svenska och samhällskunskap.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter