×

Debatt, Krönikor, Opinion

Tuva Sandberg: Internationella kvinnodagen: ”Inte gratulationernas dag”

Foto: Tuva Sandberg, reporter på Karlstads studenttidning.
Krönika

I dag vill jag som kvinna uppmana er människor som gratulerar oss på vår dag att tänka längre. Troligtvis har du hjärtat på rätt ställe och troligtvis är du tacksam för dina kvinnliga vänner, systrar och mödrar. Men rollen vi blivit tilldelade av samhället som kvinna gör att vi förtjänar mer än ett ord och sju bokstäver. 

Vi har fortfarande en lång väg att gå för att nå det där jämställda samhället i Sverige som många redan menar att vi har. Det förtjänas att uppmärksammas och inte förnekas som många män väljer att göra i dag bland kommentarerna i diverse inlägg på sociala medier. Enligt undersökning från TCO tycker 48% av män i Sverige att vi har det tillräckligt jämställt. Men så ser det inte ut.

Var fjärde kvinna i Sverige har blivit utsatt för våld i nära relation och 15 kvinnor per år får sitt liv berövat av ett ex eller partner. Dessutom har det hittills i år redan varit 120 larm om mäns våld mot kvinnor i relationer. Pensionen är även 30 procent lägre än mannens, och kvinnor tjänar fortfarande mindre – trots att kvinnor enligt statistiken har högre utbildning än män.

”I stället för att att gratulera med blommor eller ett snällt sms en gång om året, gå till chefen och kräv jämställda löner.”

Man räknar med att kvinnor tjänar 10% mindre än det motsatta könet. Med andra ord finns det en ekonomisk skillnad som inte går att förneka. Det går att argumentera för att kvinnor och män utbildar sig till olika yrken, men även med det i åtanke i beräkningen blir löneskillnaden 5%. En skillnad som inte kan förklaras. För att inte tala om att vi haft 35 statsministrar, varav en har varit en kvinna…

Att både mannen och kvinnan i en heterosexuell relation jobbar i dagens samhälle tillhör numera normen. Men kvinnor förväntas fortfarande, utöver sitt yrke, att arbeta på hemmaplan med. Vare sig det är att ta hand om tvätten, gå ut med hunden, sköta barnen eller plocka upp efter sin mans kläder och skräp i vardagsrummet. Undersökningen från TCO bekräftar ojämlikheten i heterosexuella relationer då män tar ut färre än var tredje vab-dag och föräldradag. 

I stället för att att gratulera med blommor eller ett snällt sms en gång om året, gå till chefen och kräv jämställda löner, ta vabben av barnen, vik tvätten, plocka upp disken ur diskmaskinen och laga middag till din partner.

Det är så man arbetar för en jämställd vardag och ett bättre samhälle för oss kvinnor!

Källor: TCO, Brå, NCK, Polisen, SCB och Pensionsmyndigheten.

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter