×

Debatt, Krönikor, Opinion

Tuva Sandberg: REGERINGEN: Rasprofilering införs i vår!

Foto: Tuva Sandberg, reporter på Karlstads studenttidning.
Krönika

Regeringen har beslutat om att i vår införa specifika zoner där poliserna har rätt att visitera personer – utan konkreta brottsmisstankar. Klädstil är en av faktorerna som kan vara avgörande för visitationen, och barn är inga undantag. 

– Alla som går runt med Gucci-kopiakepsar är inte gängkriminalitet, men många gängkriminella bär Gucci-kopiakepsar, säger Martin Melin (L).

Regeringen menar att beslutet ska vara i förebyggande syfte för att minska brottsligheten i Sverige, men under pressträffen som hölls den 8 februari underströks att etnicitet aldrig ska vara en bidragande faktor till visitation. Men självklart är det inte homogent klädda vita svenskar som kommer att bli visiterade. Det man gör är att generalisera en folkgrupp som brottslingar baserat på deras ursprung, kläderna de bär och platsen de bor på.

Jag tror inte att regeringen är ensam i Sverige om att vilja minska kriminaliteten. Ingen vill se mer gängkriminalitet, mord och skjutningar på nyheterna. Alla svenskar borde få känna sig trygga. Alla svenskar, inte bara Svensson-familjerna i vårt land.

Det förebyggande arbetet regeringen talar om kommer i slutändan bara bli integritetskränkningar, etnisk profilering och störst av allt – en ökad splittring i landet. 

För det första tycker jag det är helt oacceptabelt att visitera barn och speciellt invandrarbarn som befinner sig i förorter. Eftersom de redan där utsätts för utanförskap och segregation. 

Tänk dig att du som barn blivit stoppad och visiterad av polis flertal gånger under din uppväxt endast baserat på hur ditt yttre tolkas av myndigheter. Myndigheter som alltid uppmuntrar invandrare att bli en del av samhället och att bidra till landet de nu tillhör. Men hur ska denna motivation upprätthållas när man som barn inte haft förtroende för det system man förväntas bli en del av? 

Hur ska man kunna känna sig välkommen när ens regering ger myndigheter som polisen rätten att behandla en som skit? Borde det dessutom inte gå mot barnkonventionen samt lagarna kring barns rätt till sin egen person? Allt blir fel.

Det finns bättre sätt att förebygga brottslighet i förorter utan att kränka en grupp av barn och vuxna. Ge barnen hopp och tro kring en ljus framtid i stället för att vänta på deras misslyckande. Misslyckande som de dömts till utifrån deras bakgrund och miljön de växt upp i. Öka i stället resurserna för fritidsgårdar i området där visitationszoner införs och ge mer stöd och kunskap till skolorna. Vi kommer längre på att skapa en trygg uppväxt och en chans till samhörighet, snarare än regler och lagar som driver till motsatsen. Barnen behöver bra förebilder i skolor och chansen att få känna sig välkomna.

Om du inte själv ser problemet med visiteringen beror det troligtvis på att du inte kommer påverkas av detta beslut. Rasism är inte nyckeln till ett civiliserat samhälle, gemenskap är. 

Gör bättre!

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter