×

Krönikor

Stina Samuelsson: Schampotjuven i Mora

Profilbild
Att bo i studentkorridor kan vara en helt fantastisk upplevelse. Det kan också innebära ett riktigt löddrigt mysterium.
Krönika

Bostadsbrist. Ett ord som i stort sett varenda student i Sverige kan relatera till på ett eller annat sätt. Det här är en punkt där jag själv räknar mig som förskonad. Jag har aldrig stått utan bostad inför studier. Däremot har jag erfarenheter, som jag delar med tusentals andra, av att vara inneboende eller bo i korridor. När jag flyttade till Malmö för över tio år sedan var det på vinst och förlust. Jag hade fått ett kortare knäck på Skånska Dagbladet och blev till slut kvar i ett och ett halvt år. Under den tiden flyttade jag fem gånger, och jag vet att det inte är något extremfall. Jag tröttnade och återvände slutligen till Karlstad, där jag blivit kvar. När jag nu studerar här gör jag det från bekvämligheten i en lägenhet där jag bott i många år.

Mina bästa – och konstigaste – minnen från studentboenden är dock från när jag läste på folkhögskola och bodde på internat. Alla hade varsitt rum, men vi delade på kök och sällskapsytor och – vilket gav upphov till diverse förvecklingar – dusch. Vi studenter vet att vända på slantarna och att spara där det går. Men att spara genom att sno andras schampo är lite överdrivet. Det var dock precis vad som hände oss. Helt plötsligt var våra billiga Eldoradoflaskor puts väck. Det rådde upprorsstämning och små spontana rättegångar bröt ut här och var. Till slut kunde vi med uteslutningsmetoden lista ut vem tjuven var, men hen blånekade och stämningen blev allt värre. Efter en helg med mycket bråk vaknade vi upp och möttes av våra schampoflaskor utanför våra rum. Under varje flaska låg en lapp med olika ”ledtrådar” som skulle leda misstankarna från den utpekade. Tydligen hade vi en handfull tjuvar i studentboendet. Alla med samma handstil dock.

Jag hoppas ni som bor på campus slipper såna fasligheter. Och att vi kommer till rätta med bostadsbristen en gång för alla.

Stina Samuelsson är krönikör i Karlstads studenttidning och studerar till ämneslärare i svenska och samhällskunskap.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter