×

Krönikor

Elina Frostérus: Vardagens turbulenta känsloskiftningar

Profilbild
Karlstads studenttidnings krönikör, Elina Frostérus, skriver om att livet går upp och ner och att vi alla behöver kärlek.
Krönika

Är det inte läskigt hur livet är en ständig berg- och dalbana med känslor? Ena stunden har du perioder då livet känns uselt och allmänt jobbigt. Men sedan i nästa stund går det dagar då du är high on life och gränslöst lycklig. Låter det bekant?

Livet består av en ständig kamp mellan ups and downs. Det är inte varje dag du vaknar och känner ett lyckorus i din kropp. Om det vore så, hur tusan skulle du då definiera orden lycka och glädje?

Att uppleva motstånd och sämre dagar ger dig perspektiv. Det gör att du kan uppskatta de ljusa stunderna så mycket mer eftersom du får något att blicka tillbaka till och jämföra med. Att livet känns som en berg- och dalbana finns det en viss charm i, hur trist vore det inte om dina känslor var lika

dag ut och dag in? Det kommer dagar som är bättre än andra. Och det är när det känns som värst det gäller att stå i och kämpa vidare. Ordspråket efter regn kommer solsken ligger det en sanning i. Livets känslor är som en turbulent väderprognos, vilket är läskigt men samtidigt rätt häftigt.

Vad som kan ligga bakom livets downs kan vari­era. Om du till exempel är relativt nyinflyttad i Karlstad, då är det mycket som du ska landa i. Du ska finna en tillvaro där du anpassar dig till nytt folk, till en ny stad och till helt nya rutiner. Det är något som tar sin tid och inte alltid är helt lätt. Vi har nu även landat i november, vilket är en av årets tuffaste månader enligt mig. Det är tentaperioder, det är mörker och det är kyla. Du har avverkat en bra del av terminen, men har en bit kvar att kämpa dig igenom innan du går på den efterlängtade le­digheten. Fick du underkänt på senaste tentan och förkrossad över det? Eller känner du dig ensam och saknar din familj så du tappar fokus? Eller är du stressad över allt och inget? Känner du helt enkelt ett höstdepp? Det är du inte ensam om.

Jag tror att det är viktigt att få vara ledsen, deppig och arg ibland. Men det finns även en vikt i att agera i sådana kriser så man inte gräver ner sig allt för mycket. Känner du dig ensam? Boka första bästa tåg hem för att få lite kärlek från familjen. Har du kuggat på en tenta? Ge inte upp utan ta hjälp av

din omgivning och se det som att du lär dig mer på att göra omtentor. Du kommer greja den, förr eller senare. Skickar kroppen varningssignaler på att tillvaron känns tung och stressig? Ta de på allvar. Att ta vara på dina nära och kära när livet

ger dig motstånd är det bästa du kan göra. Med en stöttande omgivning kan du kriga dig igenom det mesta. Snart kommer dina ups igen och då är det kanske dina nära som kommer behöva ditt stöd.

Kärlek behöver vi alla.

Terminen började kanske med en fantastisk no­llning då livet kändes som en fest och du levde ett härligt studentliv. När du nu däremot befinner dig i en pluggperiod kan det kännas tufft och oglamor­öst. Men pluggperioder är den huvudsakliga delen i studentlivet, nollningen och festandet är bara en extra bonus. Du får inte glömma bort varför du fak­tiskt går på universitet. Du är här för att skaffa dig en utbildning som ska hjälpa dig till en ljus framtid med ett fantastiskt jobb. Och för att nå dit måste du genomgå tuffa tentaperioder, långa pluggdagar, svår kurslitteratur, hemlängtan – listan kan göras lång. Men i slutändan kommer universitetsåren ha utvecklat dig något oändligt. Efter dina tre, fyra eller fem år är du som en ny människa som genomgått blod, svett och tårar. Du är en person som haft både dina ups and downs, och ändå tagit dig framåt.

Ups’en kommer inom sin tid. Du kommer förr eller senare att greja den där tentan som tyngt ned dig. Gör du det på första försöket? Fantastiskt! Eller har du levererat en presentation som du innan inte trodde du skulle klara av? Ge dig själv en fin belöning. Fira att du tagit dig igenom dina delmål. Ibland kan det handla om att bara få unna sig något lite extra efter en tuff vecka. I slutändan vinner du så mycket mer på att vara snäll mot dig själv, för det kommer speglas utåt i ditt humör. Har du gjort gott för dig förtjänar du en belöning. När du har dina ups och livet rullar felfritt för en stund, stanna upp och njut av det. Men försök också finna ett viss höstpepp när du har dina perioder av höstdepp. Ägna tonvis av tid och ta vara på de uppmuntrande och stötande personerna i din omgivning. Det är värdefullt i alla lägen. Det är de som kommer finnas där för dig när livet ger dig motstånd. Spendera tid ihop, ät en onsdagmiddag eller gör en så tråkig sak som storhandling till något roligt med dina vänner. Den där turbulenta väderprognosen av känslor får vi alla stå ut att leva med. Den sätter en intressant prägel på våra liv och är ändå rätt häftig.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter