×

Ledare

Johanna Wingstrand: Det är okej att vara nervös

Karlstads studenttidnings chefredaktör, Johanna Wingstrand, skriver i sin första ledare om att det är okej att vara nervös som student och att man får lov att inspireras av andra.
Ledare

Oavsett om du är ny eller student sedan tidigare vill jag börja med att hälsa dig varmt välkommen till ett nytt läsår på Karlstads universitet. Du har några riktigt roliga år framför dig med upplevelser, kunskap och nya erfarenheter. Universitet har så mycket härligheter att bjuda på att stressen du kanske känner just nu kommer utbytas till glädje och en stark förväntan. Sen har du ju såklart den roliga nollningen som redan har startat. Den är en chans för dig att lära känna din nya klass och skola, och samtidigt ha väldigt kul. Glöm bara inte att tänka på måttlighet när det kommer till alkohol, och ta varannan vatten, man kan ha lika roligt ändå.

Utomhus lider sommaren mot sitt slut och den där deppigheten över att höstens kalla vindar är på väg blandas med lyckliga känslor över att få träffa vänner, gamla som nya, uppleva ny saker och få läsa och lära sig om det som man verkligen är intresserad av. Vi har alla börjat klä på oss den där tjocka, stickade tröjan, men samtidigt håller vi envist fast vid den tunna sommarjackan. Som ett sätt att hålla hoppet uppe om att vi ska få några sista veckor med sommarvärme. Hösten har dock sina fördelar, med sina mysiga kväller under en filt med regnet smattrande mot rutan, eller de vackra färgerna som pryder träden. Jag har dessutom alltid funnit det lättare att plugga under höstens gråa dagar, när man ändå hellre sitter inomhus i värmen än ligger ute på balkongen. Sommaren kanske alltid är bäst, men hösten är inte dum den heller.

Jag vet att du är nervös inför starten på universitet, jag förstår precis hur du känner. Nu står jag här med mitt första tryckta tidningsnummer i handen som chefredaktör. Jag känner stolthet och glädje, men också en lättnad. De sista veckorna har varit stressiga och nervösa inför om jag verkligen skulle göra ett bra jobb och ta fram en bra tidning. Men med hjälp och stöd från min redaktion och vänner så blev det till slut riktigt bra. Så är du nervös eller rädd inför att träffa nya klassen och påbörja dina nya studier så är det okej. Men glöm inte bort att det i slutändan kommer lösa sig, det gör det alltid. Med hjälp och stöd från människorna runt omkring dig kommer du klara vad som helst. Den första tentan kommer gå som på räls och efter några veckor kommer du älska universitet och allt som medföljer.

Att vara ny student är även förvirrande. Du förväntas lära dig vart allt ligger och fungerar vilket inte är helt enkelt. Just därför har numret du håller i handen temat ”Ny i Karlstad”, och innehåller guider både till universitet och till staden Karlstad. Vi ger dig även tips för hur du kan utveckla din studieteknik och hur du hittar motivationen till att plugga. Inspireras också av Olof Persson, den före detta karlstadsstudenten som efter sin examen gjort framgångsrik karriär, både internationellt och i Sverige.

Som avslutning vill jag åter igen påminna dig om att det är okej att vara nervös, det blir vi alla, men det kommer att gå över. Njut av åren du har framför dig och underhålls av detta tidningsnummer fyllt med rolig och informativ läsning. Och åter igen, välkommen till Karlstads universitet!

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en ledare skriven av Karlstads studenttidnings chefredaktör. Karlstads studenttidnings politiska hållning är politiskt oberoende. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter