×

Ledare

Lena Blom: Utveckling och förändring i jakt på framtiden

Karlstads studenttidnings chefredaktör, Lena Blom, skriver om studietiden som givande och samtidigt full av nya intryck och utveckling i jakt på framtidens drömjobb.
Ledare

Den kortlivade sommaren är slut och hösten klampar hänsynslöst in i vår tillvaro. Förändringarna är många den här tiden på året och omställningen från sommar till höst blir påtaglig efter en lång och skön semester. Likt en nattsömn tar det ofta lång tid att bli avslappnad under semestern och nästan lika lång tid att sen komma ikapp med vardagstempot igen. För att reducera den värsta nyvakna förvirringen har det här numret därför en del vägledning att bjuda på, både för livet inom universitetets väggar och utanför.

Utveckling och förändring är ord som används flitigt inom studentvärlden. Studieåren präglas av det gemensamma målet – framtiden. Vissa människor vet redan i högstadiet vet vad de vill studera till och för dessa är målet en drivkraft. För en veligare själ kan däremot alla framtidsavgörande val som studietiden bjuder på bli en stressfaktor. Något som därför kan dämpa oron är att stanna till en stund och kasta en blick över axeln. Som student har du nämligen redan gjort det mest avgörande valet under studietiden; just att vara student. Erfarenheterna som följer med studentlivet kommer att göra det lättare att välja det som är rätt för dig och oavsett om kursinnehållet grundar till en karriär, får dig att hoppa av programmet eller ger dig vuxenpoäng vid middagsbordet hos svärföräldrarna är det ett steg mot utveckling och insikt.

Även om förändringar ofta har en positiv effekt kan en omställning vara psykiskt påfrestande. På sidan 8 i tidningen har Studenthälsan numera ett fast utrymme där de i det här numret skriver om just psykisk hälsa i samband med förändringar. På samma sida finns även årets andra nyhet. Karlstad studentkårs nytillträdda presidium kommer nämligen i fortsättningen att räta ut studentlivets många frågetecken genom att besvara frågor som skickas in till tidningen av er studenter. Innehållet i tidningen är inte det enda som är förändrat utan tidningsformatet också har fått ett lyft. Inte nog med att vi ligger som en egen bilaga på universitetet. Med Metro Värmland som fodral ligger tidningen under publikationsdagen dessutom i samtliga av Metros tidningsställ i Värmland.

Sömndruckna eller pigga, osäkra eller målinriktade, oavsett inställning till förändringen drivs vi framåt av den. För ungefär ett år sedan hade jag precis blivit skribent för Karlstads Studenttidning och ordet ”chefredaktör” fanns knappt i mitt ordförråd. Nu sitter jag i samma lägenhet, vid samma dator och med samma ilande nervositet över att publicera mitt eget arbete i tidningen. Den här gången som chefredaktör. Det är med stor förväntan jag ser fram emot allt som det här förtroendeuppdraget innebär och det händer att jag slänger en blick över axeln då och då, bara för att glädjas åt var alla de förändringar och val har fört mig så här långt. Jag hoppas att du känner detsamma inför valet att studera i höst och alla andra möjligheter, utmaningar och val som följer med på vägen.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en ledare skriven av Karlstads studenttidnings chefredaktör. Karlstads studenttidnings politiska hållning är politiskt oberoende. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter