×

Ledare

Lena Blom: Våga möta upplevelser som för dig känns alldeles nya

Lena Blom gör sitt sista nummer som chefredaktör för Karlstads studenttidning.
Ledare

Stora delar av studentlivet innebär anpassning till tidsramar. Vi förbereder oss för uppgifter, utför dem och går vidare. På så vis armbågar vi oss fram mellan kurser och högskolepoäng och genomgår passagen från gammalt till nytt. Under sommarledigheten bryts ofta dessa rutiner. Vi rör oss i ett lugnare tempo eller får nya vanor. Vi ser tillbaka på vad vi har gjort under läsåret och vad vi vill göra under nästa. Vi nås även av en annan vändpunkt; sommarsolståndet gör oss medvetna om att den långa och ljusa perioden, som vi bara en stund tidigare har sett fram emot, börjar lida mot sitt slut. I det här numret av Karlstads studentidning får du därför ta del av olika former av nyheter som är aktuella hela sommaren, trots att den redan i juni ligger på sin höst.

Stekande solsken, gröna ängar och nattdopp i ljummet och spegelblankt vatten – en sommaridyll som i 2010-talets Sverige sällan har stor verklig­hetsförankring. Kanske är det just det avstånd som sommaren erbjuder från verklig­hetsbilden vi målar upp under vardagen, som kan få oss att förändras. Vi tar framtidsvgörande beslut året runt men studieuppehållet­ ­under ­sommaren ger oss tid att reflektera över vardagliga händelser eller personlig utveckling från ett annat perspektiv. Det trygga avståndet från ­vardagen kan därför även bidra till att vi ­bestämmer oss för att våga ta steget och testa nya saker som vi i vardagen hade backat ifrån.

Att ta del av ny information är en upplevelse som vi studenter genomgår dagligen och den nya ­kunskapen tar oss framåt ett steg i taget. In­lärningen sker dock inte alltid i en tydlig och ­kronologisk ordning. När vi i samband med omtentor och kompletterings­uppgifter möts av ”gammal” information kan vi istället känna att vi tar ett steg tillbaka. Den “begagnade” informationen kan däremot kan ge oss nya perspektiv som istället får oss att utveckla och spetsa till den tidigare inlärda kunskapen och längre fram i tiden ge oss ett försprång.

Precis som sommaren, och alla andra årstider, flyter vår til­lvaro runt i ett oändligt kretslopp. För vissa personer uppfattas vardagsrutinerna som ett hamsterhjul. Andra personer ser omlopps­banan som en spiral där de mellan varven upp­lever framåtrörelse. För mig innebär årets sommar en avslutning på mitt förtroendeuppdrag men för den nya chefredaktören och redaktionen är detta istället början på en rad nya förändringar. Att stämpla en händelse som ny eller gammal är bara ett av många perspektiv att uppleva livet ifrån. Oavsett om du upplever att sommaren ­precis har börjat eller går mot sitt slut hoppas jag att den får dig att se fram emot hösten och våga möta upplevelser som för dig känns alldeles nya.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en ledare skriven av Karlstads studenttidnings chefredaktör. Karlstads studenttidnings politiska hållning är politiskt oberoende. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter