×

Studentliv

Studenter laddar för mugglar-mästerskap i quidditch

Foto: Denny Jansson

Utrustade med kvastar, på jakt efter dunkare och den gyllene kvicken med rockringar som mål.

Nu pågår uppladdningen för fullt för Karlstads Allmänna Quidditchssällskap som i helgen representerar Karlstad i quidditch-sm.

Utomhus närmar sig kvicksilvret tio kyliga grader på tisdagskvällen och solen har sakta börjat gå ned. Den kyliga höstkvällen till trots sprudlar det av liv på baksidan av Värmlands Museum, på den stora gräsplätten alldeles intill Klarälven.

Denna vecka pågår uppladdningen som mest för inför helgens svenska mästerskap i quidditch som arrangeras i Uppsala. För första gången i den unga sportens svenska historia finns Värmland representerat i mästerskapen, i år av Karlstads Allmänna Quidditchsällskap, KAQS.

– Laget i Karlstad är det andra som jag är med och startar. 2015 var jag med när Göteborgs lag började träna och sedan dess har jag varit aktiv inom sporten. När jag flyttade till Karlstad för att börja studera var det självklart för mig att försöka få ihop ett lag även här, berättar Hugo Hallberg, student på programmet för Kommunikation och PR och ledare för det nybildade laget.

Den kyliga höstkvällen till trots sprudlade det av liv på baksidana v Värmlands Museum när det Karlstadsbaserade laget tränade inför helgens sm i quidditch. Foto: Denny Jansson

Till skillnad från sportens magiska form, vilken kom att bli världskänd genom J.K. Rowlings serie om Harry Potters magiska värld, utspelar sig mugglar-varianten av quidditch på något lägre höjd och där plaströr används i stället för magiska kvastar.

Dock handlar det forfarande om att kasta ”klonken” i någon av motståndarlagets tre ringar. Samtidigt gäller det att se upp för ”dunkarna”, vilka kastas av slagarna, och blir man träffad får man återvända till det egna lagets mål och börja om.

I helgens mästerskap möter det Karlstadsbaserade laget, bestående av universitetsstudenter samt gymnasieungdomar, lag som Gothenburg Griffins och förhandsfavoriten Wdala Winged Does.

Förutom äran får vinnarna i det svenska mästerskapet även delta i den internationella EQC2, vilket är quidditch-sportens motsvarighet till fotbollens Europa League som äger rum nästa vår.

Liksom i den magiska varianten av quidditch handlar det om att kasta ”klonken” i någon av motståndarlagets tre ringar. Foto: Denny Jansson

Även om Karlstadslaget hör till ett av landets yngsta lag har Hugo Hallberg goda förhoppningar om goda resultat i helgens sm.

– Vi får vara väldigt ödmjuka. Som landets yngsta lag har vi varken den erfarenhet som Göteborgslaget har eller det antal som Uppsalalaget har, och bör väl sätta vår ambition därefter, säger han.

Och fortsätter:

– Samtidigt kommer vi att få förstärkning från två tyska lag och deras spelare skulle mycket väl kunna vara den energiinjektion som vi behöver för att plocka ett par extra poäng i varje match. Med tanke på att det bara är tre lag som deltar har vi varje fall garanterad pallplats, vilket inte är fy skam för ett lag som inte ens har fyllt en månad.

Efter helgens mästerskap i Uppsala väntar den norska turneringen Oslo Open där Karlstad än en gång finns representerat i form av det svenska laget, vilket till hälften utgörs av spelare från Karlstad.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter