×

Studentliv

Över 35 föreningar på universitetet – en djungel för nya studenter: ”Allt från brädspel till sport”

Foto: Isabelle Karlsson

Det kan kännas som en stor omställning att börja på universitetet när det finns så mycket nytt att upptäcka.

Daniel Vamos, ordförande för Karlstads studentkår, hävdar att föreningslivet tillhör vad de nya studenterna inte får missa. 

– Jag är helt säker på att det finns en förening för alla, och finns det inte det, starta en egen, säger han.

Förutom att köpa kurslitteratur och göra sig bekant med lärosätets alla plattformar så finns det mycket annat som nya KAU-studenter bör ha koll på.

Karlstads universitet tillhandahåller 19 olika programföreningar där du tillhör en specifik förening beroende på vilket av universitetets alla program du läser. Utöver programföreningarna finns även intresseföreningar du kan söka till oberoende av vad du studerar.

Vill du engagera dig politiskt eller i miljöfrågor, spela brädspel på måndagar eller lära dig dansa salsa? Då finns det en intresseförening redo att ta emot dig.

”Över förväntan”

21-åriga Elsa Engström från Stockholm, en av universitetets förstaårsstudenter på Kommunikation och PR-programmet, är positivt överraskad över möjligheterna att engagera sig i studentlivet.

– Jag trodde först inte att Karlstad hade något vidare studentliv, så det har verkligen överträffat mina förväntningar. Kroppen fick dock ta sitt straff efter för många dagars festande på raken under nollningen, men det var det absolut värt, säger Elsa Engström och skrattar.

Även engagemanget i sin egna programförening är större än förväntat.

– Inferno, som jag själv är en del av, är en liten men sammansvetsad programförening för Kommunikation och PR-studenter. Medlemmarna tar hand om varandra och det har inte känts konstigt alls nu i början att vända sig till de äldre och mer erfarna medlemmarna. 

Elsa Engström är glad över det stora utbudet av aktiviteter, fester och nattklubbar som finns i Karlstad.

Vet du om att man även kan engagera sig i olika intresseföreningar?

– Nej, inte så mycket ännu, men jag hade gärna tagit reda på mer information om det då det låter intressant. Jag har hört att det finns ett väldigt brett utbud av föreningar på universitetet.

Elsa Engström berättar att hon bland annat har hört talas om KAU IF, universitets idrottsförening, genom sin bror.

– Min brorsa spelar innebandy via KAU IF vet jag, en förening som jag har förstått erbjuder många olika aktiviteter och sporter, vilket låter som en rolig möjlighet att få som student då jag gillar att röra på kroppen, säger hon.

”Skapa egen förening”

Att ta pauser när man studerar genom att söka sig till andra hobbys eller aktiviteter kan vara viktigt för att rensa huvudet, oavsett om det rör sig om att spela pingis eller lära sig om aktier.

Där ligger Karlstads universitet i framkant med dess stora engagemang för idrotts- och föreningsliv.

Något som studentkåren, paraplyorganisationen för intresse- och programföreningarna, ser ljust på enligt ordförande Daniel Vamos, 25.

– Man kan engagera sig i allt från föreningen Kusk som träffas och spelar brädspel, jättekul ju, till Klimatstudenterna som engagerar sig i miljöfrågor, säger han.

Föreningarna är även en perfekt möjlighet för de politiskt intresserade, menar Daniel Vamos.

Daniel Vamos, ordförande, berättar att Karlstads studentkår arbetar för att studenterna och doktoranderna på universitetet ska ha det bra både vid och utanför studierna.

– Det finns flera politiska föreningar, vilket jag tycker är viktigt att främja, oavsett vad det rör sig om för politisk åsikt. Nu sitter det många gubbar och gummor i kommunfullmäktige på alla höga positioner, men jag anser att det är viktigt att även få en yngre representation. Engagemang i en politisk förening kan vara ett första steg dit.

Hur gör man om man som student vill engagera sig?

– Om man vill engagera sig i event, föreningar eller dylikt ska man höra av sig till vår studiesocialt ansvariga Anna Larsson, eller varför inte starta en helt egen förening. Prata med henne så hjälper hon en. Vi andra hjälper också till så gott vi kan såklart.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter