×

Studentliv

Redaktionen testar: Studieteknik

Foto: Vasvia Rakipovic

Har du under din tentaperiod känt dig förvirrad och undrat vilken studieteknik som passar dig?  

Jag har nu under denna skoltermin börjat testa olika studietekniker, för att veta vad som passar just mig. Kanske passar denna tekniken dig med, vi fungerar dock olika så kanske så passar inte några av dessa studieteknik just dig. Här har jag olika tips och trix som hjälper mig på traven och hoppas ni kan ta del utav dessa studieteknik. 

Läsa
Att läsa en kurslitteratur kan kännas tung men mitt tips är först förstå vad behöver du lära dig från just den kurslitteratur. Då gäller det att läsa sammanfattningen som finns i sista kapitlet, och där brukar frågor också finnas angående kapitlet du har läst. För att veta vad det är man ska lära sig och vad man ska fokusera på under tiden man läser, kan man skriva ner dessa frågor först innan man börjar läsa boken och när man hittat svaren så kan man skriva ner dem. Detta har hjälpt mig jättemycket och kanske sparar din tid genom att förstå vad du behöver ha koll på inför kommande kapitlet du ska läsa.

Förkortningar
Behöver du lära dig begrepp eller många ord på en gång så är mitt tips att gör förkortningar. Gör dem roliga så att de fastnar, gör dom personliga så att du kan förstå vad du menar. Ta första bokstaven från de du behöver lära dig och bilda ett ord med det andra ord. 

Appar 
Jag testade att använda appen Quizlet för den verkade vara bra och mina klasskamrater använder den med. Där kan du skriva frågor, termer och massor av andra tekniker inför tentan. Detta finns både som app och man kan även använda deras hemsida. Man kan även skriva flashcards, match och göra ett provtest på det du tränat på. Det finns flera olika appar där ute som du kan använda dig av, men mitt tips är Quizlet. 

Sammanfattningar
Att skriva med dina egna ord är viktigt för att du själv ska förstå din sammanfattning. När det gäller att studieteknik så har detta området varit hjälpsamt för mig. Här kan man använda olika färger på texten för att hjärnan inte ska tröttna, här använder jag ljusa färger. Repetition av sammanfattningen är något som jag rekommenderar för att ta in informationen.

Diskutera
Sitt ner med dina kurskamrater och diskutera det ni ska exempelvist ha tenta eller seminarium om. Här sägs det att man lär sig mest, däremot kan detta varierar från person till person. För mig var det inte den bästa metoden på grund av prestationsångest. Men bra att veta att det är okej att studera med kurskamrater, för många känns det som en form av stöd. Diskutera om det som ni behöver kunna, se vad ni förstår och att ni är på samma spår eller om du är helt ute och cyklar. 

Telefonen
Om vi ska vara helt ärliga så är telefon våran värsta fiende inför allting som behöver lämnas in eller pluggas inför. När jag började plugga på universitetet så hade jag stora problem med detta, men sedan började jag med 20/10 metoden.I detta fall innebär det att du lägger en timer på 20 minuter och sedan lägger ifrån dig telefonen och pluggar. När timer är slut tar du upp telefonen eller gör vad du vill i 10 min och därefter fortsätter du så. Denna metod gjorde att min hjärna fick en belöning efter ett hårt arbete, men också att min hjärna förstod hur viktigt det var att ta bort distraktioner när något behöver vara klart. Denna metod kan användas i den tid eller version som passar dig bäst. 

Pluggmiljö
Pluggmiljön är en viktigt faktor när man studerar. Jag kan  personligen säga att jag aldrig pluggar hemma för det är en distraktion. Min kropp och min hjärna vet att jag kan lata mig när jag är hemma, därmed måste jag iväg någonstans ibland. Oftast kan man vara på biblioteket och plugga där det finns motivation omkring dig. 

Hjälp från skolan
Har du svårt att veta vad som fungerar för dig så kan Karlstad Universitet erbjuda stöd och seminarium för just det. Alltid på måndag är ett miniseminarium som ger tips på hur du kan underlätta dina studier. Skolan erbjuder hjälp om du prokrastinerar ditt plugg eller med andra ord sista minuten pluggar. 

QR-Kod till Lo-fi spellista

Musik
Hörlurarna är på och vi sätter på spotify, oftast vänder jag mig till lo-fi hiphop musik för att jag blir för distraherad när det är text i musiken, och kan börja skriva texten jag lyssnar på mitt i plugget. Därför rekommenderar jag en lo-fi relax spellista på Spotify. Sök bara efter lo-fi och njut av det instrumentala, kanske börjar du rappa sammanfattningen och informationen du försöker lära dig fastnar i hjärnan. So tell a friend to tell a friend,  att scanna denna QR koden och börja plugga.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter