×

Studentliv

Stort intresse när 900 plagg bytte ägare

Foto: Denny Jansson

Bland klädställningar fyllda med klädplagg av alla de slag trängdes besökarna i Transformum på torsdagen när närmare 900 klädplagg bytte ägare.

– Det är jättekul att så många har lämnat in kläder, säger Carolina Carlsson på arrangören Ingenjörer utan gränser.

Tidigare i år arrangerade föreningen Ingenjörer utan gränser i Karlstad en klädbytardag för studenter. Intresset för att byta plagg med varandra visade sig större än vad man hade föreställt sig och på torsdagen var det så dags för en uppföljning i form av höstens klädbytardag.

– Föreningen jobbar mot de globala hållbarhetsmålen och då kändes detta som ett bra steg för hållbarhet samtidigt som det är ett roligt evenemang. Samtidigt är det nog många studenter som vill hålla lite i plånboken. Tanken är att uppmuntra besökarna till att bli medvetna konsumenter, säger Carolina Carlsson.

Efter att i våras enbart ha riktat sig till studenter valde Ingenjörer utan gränser att i höst även rikta sig till anställda vid universitetet och externa besökare.

– Nu sammanfaller klädbytardagen med kommunens evenemang Globala Karlstad där vi har fått en del hjälp under veckan. De har marknadsfört oss runt om i kommunen så det har kommit hit personer som varken studerar eller jobbar på universitetet som har lämnat in kläder. Det är jättekul att det är så stort intresse, säger Carolina Carlsson.

Innan det att mässan i Transformum slog upp portarna klockan tio på torsdagsförmiddagen hade man fått in 600 plagg – 200 fler än vad man fick in under vårens klädbytardag. Bara några minuter efter att mässan hade öppnat hade ytterligare drygt 300 plagg lämnats in till mässan.

– Man lämnar in så många plagg man vill och så får man motsvarande antal biljetter så att man kan byta plagg. Eftersom alla plagg är värda lika mycket har vi satt en begränsning så att man får fem biljetter som mest, man får en biljett oavsett om man lämnar in en jacka eller ett linne, säger Carolina Carlsson.

I fortsättningen hoppas Ingenjörer utan gränser i Karlstad att kunna fortsätta med klädbytardagar på universitetet.

– Vi vill göra det här till vår grej, en dag på våren och en dag på hösten. Vi hoppas kunna hålla det nu när det har varit så bra i år. Det är riktigt kul att ordna evenemang som uppskattas, och det känns som att klädbytardagen är uppskattad, säger Carolina Carlsson.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter