Den politiska uppdelningen i en vänster- och högerskala har sin grund i den franska revolutionen. De som ville förändra det franska samhället satt till vänster i församlingen och de som ville bevara det satt till höger.
Höger- och vänsterskalan visar i dag olika synsätt hur landet ska styras och hur statens resurser ska fördelas. Partierna till vänster vill fördela de ekonomiska resurserna för att utjämna de skillnader som de upplever finns i samhället, och partierna till höger ser att de skillnader som finns har kommit efter individuella ansträngningar och där staten ska försöka påverka människors liv i så liten utsträckning som möjligt. Dock är det svårt att i dag riktigt bestämma var de svenska partierna placeras in i skalan, då partierna i hög utsträckning tycker mycket likadant. Till vänster placeras i regel Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. I mitten brukar Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna placeras och till höger brukar Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna placeras.
Svårt att veta vad du ska rösta på? Kom ihåg, bara för att du håller med ett parti i en fråga, betyder inte det att du håller med dem i alla frågor. Ta det partiet som din magkänsla säger känns bäst. Och bara för att du röstade på ett parti i förra valet betyder inte att de behöver rösta likadant i nästa val.