Lärarbristen fortsätter att vara en stor utmaning i Sverige. Enligt Skolverkets senaste prognos behöver över 15 000 lärare examineras vid lärosätena som bedriver lärarutbildning runt om i landet fram till år 2031 för att möta behovet av lärare.
För att synliggöra läraryrket och öka andelen behörigare lärare i landet går nu Karlstads universitet tillsammans med 13 andra lärosäten runt i landet samman i satsningen ”Jag är lärare” för att locka sökande till lärarutbildningarna.
– De positiva sidorna av läraryrket måste synliggöras och uppmärksammas, och det visar den här nationella kampanjen som jag hoppas kommer att följas av fler initiativ, berättar Jessica Eriksson, dekan för Lärarutbildningnämnden vid Karlstads universitet.
Inspirationen till kampanjen har hämtats från ett tidigare exempel vid Södertörns högskola som gjorde en likartad kampanj för några år sedan.
Kampanjen ska lyfta fram de egenskaper som krävs för att bli lärare och för att fler ska identifiera sig med yrkesrollen. Målet är att nå de personer som inte söker till lärarutbildningen och att få fler att överväga att bli lärare.
– Några egenskaper som vi tycker är viktiga är förmågan att få folk att samarbeta, att få med sig andra. Det gäller också att vara nyfiken, ifrågasättande, motiverande och förstående. Att fånga människors intresse. Att peppa och lyssna, berättar Jessica Eriksson.
De tre ambassadörerna som är utvalda för kampanjen är hiphopartisten Adam Tensta, gamern och Youtube-profilen Melika Zakariae och boxaren Klara Svensson.
Man har med avsikt valt personer som har andra roller som påverkar och inspirerar.
– Personerna i vår kampanj är exempel på människor som visar upp egenskaper som är viktiga för en lärare: förmåga att entusiasmera och inspirera andra, människor som får folk att samarbeta, som är bra på att peppa och lyssna. Dessa personer är inofficiella lärare i sina yrkesroller och det tror vi är viktigt att lyfta för att folk lättare ska kunna identifiera sig med yrket. Vi hoppas också att kunna nå personer som kanske inte skulle ha utbildat sig till lärare annars, säger Jessica Eriksson.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.