×

Krönikor

Stina Samuelsson: Varenda röst räknas

Profilbild
Karlstads studenttidnings krönikör Stina Samuelsson skriver om ett valdeltagande med 80-talsvibbar.
Krönika

Jag vet inte om ni lade märke till det, men det var val i Sverige häromsistens. Högtidligt gick alla svenska medborgare kvinna ur huse och lade sin demokratiska röst, efter noggrant övervägande och funderande.

Eller?

I 2014 års val var det omkring 15 procent av de röstberättigade som inte röstade. Det handlar i runda och lite slarviga svängar om en miljon människor som av olika anledningar inte röstade för fyra år sedan. Det är människor som med sina röster skulle kunna avgöra ett riksdagsval.

Det finns många anledningar till att människor väljer att inte rösta. Det kan vara personer som känner sig helt bortkopplade från samhället, som känner så litet förtroende för våra politiker och partier att de inte ser någon mening med att rösta eller som helt enkelt inte nåtts av tillräcklig information. Att det finns människor i det här landet som inte röstar på grund av okunskap är förskräckligt och en tung skuldbörda ligger på samhället i stort.

Oavsett vilken anledning en person har när hen låter bli att rösta är det varje gång ett misslyckande för demokratin.

Därför är det så himla glädjande att läsa att valdeltagandet i årets val nått rena rama 80-talsnivåer. Så här stor andel av Sveriges befolkning har inte röstat sedan Olof Palme var statsminister och ’Like a Virgin’ snurrade på radion. Om siffrorna bekräftas efter kontrollräkningen ligger valdeltagandet 2018 på lite drygt 87 procent. Det innebär att det inte var en dryg miljon som inte röstade i år, det var lite mindre än 950 000. Fortfarande för många, absolut. Men förhoppningsvis håller den här trenden även i fortsättningen i sig. Valdeltagandet har ökat i varje riksdagsval sedan 2002.

Oavsett vilken anledning en person har när hen låter bli att rösta är det varje gång ett misslyckande för demokratin. För allas röster spelar roll. Om ytterligare en knapp miljon väljare hade röstat den nionde september hade utgången kunnat bli markant annorlunda.

I tider då fakta och tyckanden ofta överlappar varandra i diskussioner, när många betvivlar etablerade mediers sanningshalt och när partiledardebatterna mestadels verkar gå ut på att peka på vad andra gör för fel, då ökar ändå valdeltagandet. Det är något vi kan vara malliga över.

En rättighet och en skyldighet. Så brukar den allmänna rösträtten beskrivas. Och det är precis vad det är. Du kanske känner dig liten och meningslös i sammanhanget, men du är inte ensam. Du kanske känner att det inte spelar någon roll om du röstar eller inte, men när en miljon andra känner likadant spelar det stor roll. Varenda röst räknas. Så är det faktiskt.

Din också.

Stina Samuelsson är krönikör i Karlstads studenttidning och studerar till ämneslärare i svenska och samhällskunskap.

Detta är en opinionstext där skribenten svarar för åsikter i artikeln. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter