Det är Folkhälsomyndigheten som sammanställt data från den nationella folkhälsoenkäten. Drygt hälften av de svarande studenterna uppger att de har besvär av ängslan, oro eller ångest skriver SVT Nyheter.
– För många innebär det en stor omställning att börja plugga, de kanske flyttar hemifrån, lämnar en trygg miljö och känner sig oroliga för framtiden. De kan till exempel vara oroliga om arbetsmarknaden som i dag ofta handlar om osäkra anställningar. Dessutom innebär studentlivet många gånger svårigheter att hitta ett boende och en otrygg ekonomisk situation, säger Regina Winzer,utredare på Folkhälsomyndigheten.
Folkhälsomyndigheten menar att landets lärosäten behöver se över arbetet mot psykisk ohälsa och ta ett samlat grepp.
– Saker som kan vara bra att göra är att se till att universitet och högskolor kan pröva att förändra studiemiljön så att tentorna inte kommer samtidigt. Vidare är det viktigt att campus är utformat hälsofrämjande med möjlighet till kulturella och fysiska aktiviteter och att studenthälsovården har tillräckliga resurser.
På Karlstads universitet är man medveten om problematiken med psykisk ohälsa bland studenter.
– Det handlar om att få de att känna sig trygga i miljön. Vi har en bra studenthälsa på universitetet som arbetar med de här frågorna, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet, och fortsätter:
– Sedan förra veckan har vi vår psykologmottagning och den kan ju kanske göra det lite lättare för folk att söka hjälp.
Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.