×

Campus

Ny studie: Appar samlar in privat data – fastän det inte behövs

Foto: Pixabay
Mobila applikationers tillgång till privat data har minskat sedan GPDR implementerades under förra året. Det visar en ny studie från Karlstads universitet.

Det är forskare i ämnet datavetenskap som har låtit analysera i vilken utsträckning mobila applikationer hanterar privata data och hur hanteringen skiljer sig mot innan det att GDPR implementerades i maj förra året.

Studien visar att applikationerna har minskat hanteringen av privat data och där flera applikationer har anpassats sedan den nya dataskyddsförordningen infördes förra året.

Samtidigt visar studien att många appar fortfarande har åtkomst till fler funktioner än vad som beskrivs i applikationernas integritetspolicy. Bland annat har applikationerna tillgång till enhetens kamera, mikrofon och kontaktlista – även i det fall applikationerna inte använder dessa funktioner.

– Som det ser ut idag har individen ingen eller väldigt lite kontroll över den information som samlas in. Vi har sett att appars intresse av att kartlägga vilka vi träffar och var vi befinner oss har ökat. Men vill vi verkligen att träningsappen ska följa med oss till läkaren, psykologen, eller älskarinnan? Varför ska appen ha privilegiet att samla in data bara för att den kan? Här behöver både konsumenter och myndigheter ställa hårdare krav på appleverantörerna för att återta kontrollen över den information som sprids om oss själva, säger Lotta Fritsch, docent i datavetenskap vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.

Studien inleddes i november 2017 där forskare i Karlstad tillsammans med ett forskarlag vid Goethe-universitetet i Frankfurt studerade 50 av de mest populära apparna. Studien upprepades sedan i december 2018 för att studera i vilken utsträckning som samma applikationer hade förändrats sedan GDPR implementerades.

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter