×

Campus

”Varför inte hjälpa om man kan?”

Foto: Ola Håkansson
Maria Lind och Emma Ivarsson läser rättsvetenskap på Karlstads universitet och startade i december 2016 föreningen ”Karlstadsjuristerna”. Syftet med initiativet är att erbjuda kostnadsfri juridisk rådgivning till behövande - ett koncept som både gör nytta och som ger erfarenheter inför arbetslivet.

Enligt statliga regler har man som privatperson vanligtvis rätt till två timmars gratis juridisk rådgivning. Dock tar det ofta längre tid än så, och blir många gånger till en avancerad och dyr process där den behövande måste beblanda sig med myndigheter. Utifrån tanken om en istället lättillgänglig, kostnadsfri lösning och med inspiration från en liknande förening i Linköping, tog Maria och Emma beslutet att grunda Karlstadsjuristerna.

– Sammanlagt är vi sju handläggare nu, och vårt mål är att hjälpa så många som möjligt. Till oss kan man enkelt komma på drop in och det krävs inte så mycket.

Man behöver inte ta ett sådant stort steg som man gör i vanliga processer, säger Maria.

Arbetet sker i ett samarbete med stadsmissionen, som varje onsdag lånar ut sina lokaler för föreningens öppna hus. Dit kommer människor för att få hjälp med allt ifrån asylfrågor till lägenhetsuthyrning eller sin bidragsansökan.

Övning inför arbetslivet
Även om Karlstadsjuristernas rådgivare fortfarande studerar inom ämnet och än inte har all kunskap, tar de sig an alla typer av ärenden med lagboken som stöd.

De berättar också att en pensionerad jurist, som tidigare jobbat på stadmissionen, gärna hjälper dem om det behövs.

– Vi kommer nog inte kunna allting när vi är färdigutbildade heller. Det är ibland väldigt specifika frågor, men för det mesta vet vi iallafall hur vi ska gå tillväga för att hitta svaren, förklarar Emma.

– Ja, det gäller att söka information och göra så gott vi kan. Det i sig är ju väldigt lärorikt eftersom du får utmana dig själv och öva inför arbetslivet, tillägger Maria.

Viktigt att testa sin idé
Visst har det ibland känts osäkert, medger de. Utan någon särskild plan eller strategi för hur upplägget ska se ut har Maria och Emma bara drivit på, med en enda sak i bakhuvudet: ”Varför inte hjälpa om man kan?”

– Det värsta som kan hända är att det inte skulle fungera, men då har man iallafall testat sin idé. Vi visste att det antagligen inte skulle gå bra direkt och att man inte skulle få det gensvar man tänkt sig, men då gäller det bara att fortsätta. Är det en bra grej så kommer andra till slut att också se det, säger Emma.

Maria fortsätter och menar att det som betyder mest i sammanhanget är att vara en del av något som gör nytta och som visar på engagemang, särskilt om det ligger i linje med ens utbildning.

– Hela processen är väldigt lärorik. Att bara från början bestämma sig för att starta upp en förening för att sedan lära sig hur man ska hitta medel för att finansiera den ger erfarenheter, men den största fördelen är att få dela med sig av sin kunskap till människor som verkligen behöver vår hjälp. Jag skulle absolut rekommendera andra att dra igång ett projekt om de har en idé.

På karlstadsjuristerna.se kan du läsa mer om föreningen, se kontaktuppgifter och ansöka till rådgivare.

Artikeln publicerades i Karlstads studenttidning nr .

Detta är en nyhetsartikel. Läs mer om hur Karlstads studenttidnings journalistiska arbete här.

Toppnyheter